Pohřeb režiséra Filipa (†90). Zdrcený syn: COVIDEM JSEM HO NAKAZIL JÁ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pohřeb režiséra Filipa (†90). Zdrcený syn: COVIDEM JSEM HO NAKAZIL JÁ

Pohřeb režiséra Chalupářů Františka Filipa (†90).
Pohřeb režiséra Chalupářů Františka Filipa (†90). (Martin Hykl)

Byl jedním z těch, kteří měli zádušní mši za legendárního režiséra Františka Filipa (†90) na povel. Syn František byl taky jeden z posledních, kdo ho v nemocnici viděl, než 9. ledna režisér seriálu Chalupáři podlehl zápalu plic, způsobenému covidem. Bohužel je přesvědčený, že ho nakazil on...

Dopravu na místě organizovala městská policie, zádušní mše za zesnulého režiséra ale byla dost komorní. Na pražském Vyšehradě se půl hodiny před pravým polednem sešla jen rodina, ale bez vdovy, která na tom sama není zdravotně nejlépe. K nim se přidalo jen pár nejbližších Filipových přátel. „Na tatínka vzpomínám v dobrém, protože do poslední chvíle sršel humorem a ze všeho i ze sebe si pořád dělal legraci, což dost uměl. Hrozně hezky mluvil, krásně se s ním povídalo. Myslím, že odešel velký člověk,” řekl Aha! dojatě syn František.

Očkování proti covidu není vhodné pro všechny: 


Za čtyři dny konec

Ten prožíval velmi těžké chvíle. Je totiž přesvědčený o tom, že tatínka nakazil covidem právě on. „Odešel opravdu fofrem. Ještě ke všemu to chytil ode mě! Šel jsem mu popřát k narozeninám a při té příležitosti, aniž bych to věděl, že to mám, tak jsem mu to odevzdal,” řekl zkroušeně. „Dva dny na to jsem začal mít horečky a on se hned po mně začal motat a být už trošku mimo. Během čtyř dnů byl rychlý konec,” popsal, co se dělo před osudným 9. lednem.

Smrt ve spánku

Na bolavém konci se snaží nalézt i něco pozitivního. „Když jsem se ho v nemocnici ptal, jestli ho něco bolí, kýval, že ne. Poznával mě, držel mě za ruku, já jsem ho hladil po vlasech. A zemřel navíc ve spánku, nemohl si přát lepší odchod,” uzavřel.

Malá účast

Syn nikomu osobně nevolal, jen zveřejnil parte s datem a místem konání pohřbu. K překvapení všech na pražský Vyšehrad nikdo z osobností, kterým v kariéře pomohl, nebo se s nimi kamarádil, nedorazil. Kromě rodiny a nejbližších přátel se přišla rozloučit jen Jiřina Bohdalová (89) a ředitel ČT Petr Dvořák (56). Počet smutečních hostů ale výrazně osekala i vládní nařízení kvůli koronaviru – oficiálně povolených je jen 15 osob. Po čtyřicetiminutové mši v bazilice všichni vyšli ven, aby doprovodili Filipovu rakev, kterou odváželi zřízenci. Syn mu pak krátce mávl na rozloučenou a s rodinou mu zabroukal smuteční píseň.

Pohřeb režiséra Františka Filipa (†90): Syn přiznal, že smrtící vir tátovi "přinesl" on...

Video se připravuje ...

Dvořákovo nešťastné blahopřání

Poslední rozloučení si nenechal ujít ani ředitel České televize Petr Dvořák (56). Aby taky ne, když Filip pro Kavčí hory natočil přes 700 seriálů. Režisér byl na vedení televize ale před svou smrtí rozzlobený, nepogratulovali mu totiž k jubileu, které oslavil na Štěpána. „Česká televize neposlala ani čumkartu. Ale já to čekal. Kdopak by mě z těch mladých lidí znal? Říkáte, že pan ředitel Petr Dvořák? Ale tomu je pouhých šestapadesát let! Nemohu se přece na něho zlobit, že mě nezná...“ snažil se být nad věcí, ale viditelně ho to mrzelo. Ředitel ČT na pohřbu vysvětlil, že to byl omyl. „Na takovouhle ikonu jsme nemohli zapomenout! Ale bohužel jsem mu odeslal blahopřání před víkendem, takže blahopřání dorazilo až v pondělí, což bylo trošku nešťastné. On slavil o víkendu. Doufám, že mu to udělalo radost a zjistil, že jsme na něj nezapomněli,“ tvrdil.

Bohdalová se zpožděním

Všichni už dávno seděli v bazilice svatého Petra a Pavla, kde se katolický pohřeb Filipa konal, když před chrámovým portálem zabrzdilo stříbrné auto a řidič otevřel dveře Jiřině Bohdalové (89). Na obličeji měla moderní plastový štít, který by měl ochraňovat proti covidu, a beze slov vešla dovnitř. Ostatně už měla pětiminutové zpoždění. Herečka usedla do předposlední lavice a podle svědků se zdržela pouhých 20 minut. „Nekondolovala ani rodině, v doprovodu řidiče odešla mezi prvními a v tichosti odjela,“ popsal Blesku svědek.

Ředitel ČT Dvořák na pohřbu Františka Filipa (†90): Televize režiséra zaměstnávala 51 let!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.