Svědectví o zdravotním stavu hlavy státu: Jaká tajemství ukrývá jeho LÉKAŘSKÁ DOKUMENTACE? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Svědectví o zdravotním stavu hlavy státu: Jaká tajemství ukrývá jeho LÉKAŘSKÁ DOKUMENTACE?

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále (28. říjen 2018)
Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále (28. říjen 2018) (Blesk - David Malík)

Necitlivost zejména v nohou, dehydratace a podvýživa, to jsou hlavní problémy prezidenta Miloše Zemana (75). Tedy alespoň podle zprávy, kterou zveřejnila Ústřední vojenská nemocnice v Praze-Střešovicích poté, co tam absolvoval čtyřdenní »rekondiční« pobyt.

Potíže zjištěné lékaři jsou podle odborníků úměrné Zemanovu věku a jeho životnímu stylu. Třeba sarkopenie, kterou zpráva označuje jako těžkou, opravdu postihuje až polovinu lidí nad 60 let. Právě ona je ale velkým strašákem, protože lidi kvůli ochabování svalů postupně zbavuje soběstačnosti a medicína na ni zatím nemá žádnou »páku«. V odborných textech se však vyskytuje přesvědčení, že některá opatření – jako je třeba správná výživa a cvičení – dokáže postup zpomalit.
Aha! vyčetlo i další věci, které by vás o zdraví hlavy státu mohly zajímat.

5 nejdůležitější pojmů ze zprávy:


V lékařské zprávě o prezidentově zdraví se to hemží pro laiky absolutně nesrozumitelnými výrazy, podívejte se proto, čím prezident skutečně trpí:

1. Distální neuropatie
Je to porucha periferních nervů, kdy má člověk pocit, jakoby šlapal na vatu či mech. Chůze je nejistá, zvláště za šera a do schodů. Mezi klinické příznaky však také patří křeče a viditelné svalové záškuby. Toto onemocnění z 50 % způsobuje diabetes či alkoholismus.

2. Esenciální třes
Je to nemoc desetkrát častější než Parkinsonova choroba, vyznačuje se třesem hlavně rukou při běžných jemných činnostech. Léčba neexistuje, zmírnění nebo dočasné vymizení třesu způsobí malá dávka alkoholu.

3. Těžká sarkopenie
Jde o ztrátu svalové hmoty, která postihuje až 50 % lidí nad 60 let a může vést k invaliditě. Mezi příčiny patří špatná výživa, nedostatečný příjem proteinů či třeba deficit vitaminu D. Cvičení a příjem proteinů dokáže zmírnit postup nemoci.

4. Myopatie
Je to nervovosvalové onemocnění postihující primárně kosterní svalstvo, které ochabuje. Slabší formy se projevují únavou a mírnou trvalou bolestí svalů, těžší formy jsou spojené s příznaky rozpadu svaloviny.

5. Protein-energetická malnutrice
Je to chorobný stav podvýživy, kdy tělo živiny nedokáže zpracovat nebo mu nejsou dodávány. Ke vzniku mohou přispívat i faktory prostředí včetně kouření. Typickými příznaky jsou ztráta podkožního tuku (prezident dle zprávy za 2 roky zhubl 20 kilo), úbytek svaloviny, ale i vypadávání vlasů, lámavost nehtů a změny psychického stavu.


Jaké léky mu předepsali


* na snížení vylučování žaludeční kyseliny (užívá se na reflexní choroby jícnu, způsobující bolest a pálení žáhy či na žaludeční vředy)
*lék patřící mezi antidepresiva s výrazným působením proti úzkosti, pocitům napětí, neklidu, poruchám spánku a sexuálních funkcí (prezident ho má užívat při nespavosti)
*probiotika na zlepšení rovnováhy střevní mikroflóry, což má vliv i na imunitu
*lék na poruchy citu při diabetické neuropatii
*vitamin B1, který mimo jiné podporuje chuť k jídlu
*lék na rozpouštění močových kamenů
*lék na neuropatickou bolest
*lék, který zabraňuje rozvoji chorobných stavů způsobených nedostatkem vitaminu D
*injekce do svalu na nervová onemocnění včetně polyneuropatie
*kvůli výživě proteiny nutri pudink

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.