Dnes je Mezinárodní den nenávisti: JAK SE SPRÁVNĚ HÁDAT | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dnes je Mezinárodní den nenávisti: JAK SE SPRÁVNĚ HÁDAT

...
... (istock)

Máloco pročistí vzduch tak jako pořádná hádka. Neměla by vám ale přerůst přes hlavu. „Hádka je provázena emocemi, a to obvykle naštváním a vztekem, tedy agresí. Takové emoce jsou pro vztah vždy riziko,“ vysvětluje psycholožka Radana Rovena Štěpánková. Zároveň nabízí několik rad pro konstruktivní hádku.

1. Hádejte se chytře
Zapomeňte na vzbouřené emoce, ostrá slova a výčitky. Místo nepříjemné hádky zkuste s partnerem vést konstruktivní dialog.

2. Napodobte cholerika
Nejméně rizikové jsou podle odborníků hádky mezi dvěma choleriky. Ti rychle »vzkypí«, ale stejně rychle se uklidní. „Když se hádají dva cholerici, může dojít k pročištění vzduchu tím, že ty emoce ze sebe dostanou, a jsou-li v dobrém vztahu k partnerovi, obvykle se snadno dostanou zpět do pohody. Dokážou emoce nebrat příliš vážně,” vysvětluje psycholožka.

3. Snažte se porozumět
Pokuste se být otevření a snažte se trpělivě přijmout pohled druhého. Buďte k partnerovi otevření a mluvte s ním o svých pocitech a potřebách.

4. Snažte se o nadhled
Pokuste se uvědomit si, oč se vlastně přete. „Je třeba si uvědomit, že obvykle se jedná o snahu získat od druhého podporu či uznání. Jenže právě neřízenou hádkou obvykle dosáhneme přesného opaku,“ říká psycholožka. Podle ní jen člověk, který dokáže z nadhledu vidět podstatu konfliktu a pocity obou, je schopen vést konstruktivní dialog k řešení a smíru.

5. Myslete na povzbuzení
Má váš partner pocit, že ho napadáte a musí svou pravdu hájit za každou cenu? Téhle reakci, kdy se alespoň jeden účastník cítí napaden, se říká komunikační mlha. Jakmile vidíte, že partner ztrácí schopnost reagovat racionálně, zvolněte tempo. „V takové situaci je třeba poskytnout svému protějšku pohlazení – pochvalu, pochopení,“ říká psycholožka.

6. Neusínejte rozhádaní
V páru nebývají vítězové a poražení. „Buď se oba cítí spokojeně a milovaní, anebo zůstávají dva poražení – každý se svým zraněním a sám,“ popisuje Štěpánková a dodává: „Pokud dojde ke konfliktu, snažte se s partnerem usmířit dříve, než půjdete spát.“

7. Neútočte
Uvědomte si, že druhá strana se může cítit vaším jednáním zaskočena. Pokuste se předvídat, které vaše otázky budou partnerem vnímány jako útok, a pokuste se jim předejít. Třeba ujištěním, že si ho vážíte, oceňujete ho. A zkuste mu vysvětlit své motiv.

8. Aktivně naslouchejte
Snažte se být vůči druhému otevření a respektujte jeho názory. „Vnímejte, jaké pocity má partner, a poskytněte mu zpětnou vazbu – dejte mu najevo, že rozumíte tomu, co říká. K takovým větám mohou patřit formulace jako: „Dovol, abych se ujistil, zda ti rozumím...“ nebo „...chceš tím říci, že...“, „...proto by sis přál...“,“radí Štěpánková.

 Zapomeňte na nenávist
Nenávist je emoce, kterou bychom si určitě neměli v sobě pěstovat. Pomalu člověka užírá a nedovolí mu prožívat šťastný život. Jak hrozná je nenávist, si připomínáme právě dnes, kdy je Mezinárodní den nenávisti. Ten nemá být mezinárodním dnem oslavy téhle negativní emoce, ale naopak dnem, kdy si připomínáme dobré věci, které nás v životě potkaly, a lidi, jež máte rádi.

Přečtěte si
zadnice
18. 3. 2020 • 14:18

Stačí přijít do české společnosti, tam se to každý může naučit!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.