Pan Etiketa Ladislav Špaček radí čtenářům Aha!: Pověst je víc než chlebíček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pan Etiketa Ladislav Špaček radí čtenářům Aha!: Pověst je víc než chlebíček!

Ladislav Špaček prozradil, jak správně jíst chlebíčky.
Ladislav Špaček prozradil, jak správně jíst chlebíčky. (archiv Blesku)

Jak jsou na tom Češi s etiketou? Přizpůsobují se oni pravidlům, nebo spíš pravidla neformálními způsobu života? Co se smí a co už ne? Aha! to ví díky odborníkovi na etiketu Ladislava Špačkovi.

Ponožky dělají člověka

V souvislosti s Čechy se často hovoří o ponožkách v sandálech. Nicméně i v otázce ponožek se etiketa posunula dál. Kam? K barvám. Dnes je dokonce i vítané, když pánové volí k obleku barevné ponožky sladěné s dalšími doplňky. Barev ani vzorů se nebojte, jen dbejte na detaily. A dámy? Dnes už není třeba chodit na každou příležitost v punčochách a v rámci ponožek je možné řídit se aktuálními módními trendy. Nedivte se proto, až uvidíte mladou ženu v lodičkách a šik ponožkách.

Cigáro do koutku

Ať se vám to líbí, nebo ne, cigaretám ve společnosti doba nepřeje a vztah ke kouření se hodně změnil. Díky zákonu si nezapálíte ve většině restaurací, v barech a na společenských akcích. „Na společenských akcích je největší problém zápach, který cigarety produkují a který pak ulpí na kůži i v dechu kuřáka. To může být pro okolí nepříjemné třeba v divadle nebo na koncertě,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Pokud jdete do společnosti, zvolte raději IQOS nebo jinou bezkouřovou cigaretu, nechcete-li si kouření úplné odříct.“ dodává Špaček.

Odmítnutí končí diskusi

Na jídlo si my, Češi, hodně potrpíme a také se našimi domácími výrobky návštěvě rádi pochlubíme. Pohostinnost má však svá úskalí. Například navzdory zvyklostem není vhodné stále pobízet návštěvu, aby si brala. Pokud má host důvod, proč pohoštění odmítá, v podstatě ho nutíte, aby přiznal něco, o čem nechce mluvit. Nucená abstinence, nemoc, ale i přiznání, že mu vaše jídlo prostě nejede, není to, co chce člověk řešit na při slavnostní příležitosti.

Jídlo na návštěvě a rautu

*Zapomeňte na balený cukr či jednorázové ubrousky, o plastových příborech nemluvě. Výjimku má jen piknik.

*Pečivo si u stolu nemažte, vždy si ulomte jen sousto a to pomažte máslem nebo jinou pomazánkou.

*Ubrousek je váš nejlepší přítel.

*Pokud jste na recepci, nikdy nesbírejte, co vám upadne z talířku. To řeší číšníci.

Na závěr nešťastné chlebíčky...

Od jejich vynálezu Janem Paukertem se z nich odborníkům na etiketu rosí čelo. Vždyť perfektně naaranžovaný chlebíček s bramborovým salátem, šunkou a vajíčkem je časovanou bombou společenského znemožnění se. Platí jedno jediné pravidlo – nikdy je na veřejnosti nejezte. Tečka. Dobrá pověst je důležitější než dobrá zábava a chlebíček.



Přečtěte si
dandova
16. 3. 2020 • 12:53

Má pravdu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.