Nejnovější svědectví Ladislava Špačka: Dagmar Havlová si najala léčitele! Tak moc chtěla, aby se Havel uzdravil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejnovější svědectví Ladislava Špačka: Dagmar Havlová si najala léčitele! Tak moc chtěla, aby se Havel uzdravil...

V roce 1998 v Innsbrucku. Dáša se z nemocnice nehnula.
V roce 1998 v Innsbrucku. Dáša se z nemocnice nehnula. (ČTK)

Když si Václav Havel (†75) ani ne rok po smrti první manželky Olgy (†62) bral komediální herečku Dagmar Veškrnovou (59), spousta Čechů to považovala za neuctivé. Tehdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček (62) ale ve vzpomínkové knize »Deset let s Václavem Havlem« líčí, jak moc exprezident druhou manželku potřeboval!

Když se u Havla začaly objevovat první plicní problémy způsobené především kouřením, byla tehdy ještě »jen« přítelkyně Dagmar jediná, kdo měl podezření na zhoubnou rakovinu, a nechala ho vyšetřit. Její hrůzné tušení se potvrdilo. Bez jejího přičinění by tehdy ani ne šedesátiletý Havel neměl před sebou dalších patnáct let života.

„Má vedle sebe člověka, jehož si sám vybral, kterému důvěřuje a jehož blízkost ho nesmírně posiluje,“ říkal Špaček už tehdy o »přítelkyni pana prezidenta, paní Veškrnové«.

Aha! pro vás vybralo ukázky z knihy, které dokládají, s jakou razancí, intuicí a láskou Dagmar o budoucího manžela pečovala a kolikrát jej zachránila, když jeho život visel na vlásku.

První podezření na rakovinu

„Byl podzim, tradiční období prezidentových zánětů průdušek, proto nikdo netušil, že by tentokrát mohlo jít o něco horšího. Tenhle zánět plic však neustupoval a i když netrápil prezidenta nijak moc, byl v domácím léčení, teploty stále neustupovaly.

Pak se stalo něco neočekávaného. Dagmar Veškrnové došla trpělivost a požádala svoji kamarádku doktorku Zdenu Lipárovou, aby prezidenta prohlédla. Byla v tom jistě intuice, také zkušenost s vážnou nemocí v rodině, ale hlavně obava o nejbližšího člověka. ... Doktorka Lipárová udělala na svém pracovišti v Nemocnici Na Homolce tajně všechna potřebná vyšetření a dospěla k jednoznačnému závěru: karcinom plic.“

Bez její podpory by nepřežil

„Dagmar docházela do nemocnice každý den, pečovala o prezidenta, nosila mu jídlo, aby nemusel jíst nemocniční stravu, a bylo zřejmé, že vztah mezi nimi je hlubší, než jsme předtím předpokládali.

Její péče o prezidenta byla někdy v rozporu s tradičními medicínskými postupy, například přivedla na Havlův pokoj léčitelku, ale primář Pafko to toleroval s velkorysostí zralého odborníka, který věděl, že jestli to pacientovi neuškodí, nelze proti tomu nic namítat. Prezident vnímal Dášinu přítomnost jako silnou oporu, povzbuzení v kritických okamžicích, kdy zápasil o život, a pak nebylo divu, že jakmile se dostal z nejhoršího, chtěl si Dagmar vzít za ženu.“

Okamžitý převoz do nemocnice

„‚Spojuji ti prezidenta,‘ hlásila sekretářka. Udiveně jsem zvedl sluchátko a slyším prezidentův roztřesený hlas. I na dálku (Havlovi byli na dovolené v Alpách – pozn. red.) bylo znát, jak má tvář zkřivenu bolestí. Vyskočil jsem od stolu: ‚Co se stalo? Jste v pořádku?‘ ‚Právě že ne, pane Špačku. Neruším vás?‘ ‚Ne!‘ vykřikl jsem, ‚co se děje?‘ ‚Pár dní mě tady pobolívalo břicho, pořád to nepřestávalo, a tak mě Dáša vzala k místnímu doktorovi a ten nařídil okamžitý převoz do nemocnice.‘ (Havel kvůli komplikacím musel zůstat v nemocnici v Innsbrucku tři týdny – pozn. red.)“



Přečtěte si
zelena.karkulka
16. 4. 2012 • 00:00

vytahujete???

smidrsova
15. 4. 2012 • 21:08

https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CEUQFjAE &url=http%3A%2F%2Fwebservis.sk%2Fmagazin%2Fmodules.php%3Fname%3DDownloads%26d_op%3Dgetit%26lid%3 D1&ei=dBuLT971LoTFtAbB05ToCw&usg=AFQjCNGJgstCCQSJKBOVLNWwoQDOgwP2kw&sig2=miLlncffqvIzqqQ DMIz6CQ

dudinka
15. 4. 2012 • 20:25

Veškrnová se bála, že jí zemře dřív, než se s ní ožení... a ona se tak nedostane k tomu, po čem toužila nejvíc - k prachům!

p.r.d.e.l..hillarka
15. 4. 2012 • 19:16

Už se ti merrylou nastavuji a pěkně důkladně mi vyliž

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.