Rádce Aha! Jak provést samoodečet plynu a elektřiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak provést samoodečet plynu a elektřiny

.
(Profimedia.cz)

Ceny energií rostou a každá uspořená koruna je znát. Řada lidí ale netuší, že udržet výdaje pod kontrolou a ušetřit můžou jednoduše, pomocí samoodečtu. Aha! poradí, kdy se samoodečet nejvíc vyplatí.

Jak na to
Samoodečet není nic složitého, stačí opsat potřebné hodnoty z příslušného měřidla. Plynoměr má vždy pouze jeden číselník. U elektřiny, v případě, že máte dvoutarifní sazbu, nezapomeňte zapsat odečty u vysokého i nízkého tarifu. Uváděné hodnoty se odečítají bez desetinného místa a údaje jsou u elektřiny v kWh a u plynu v m³. Pro nahlašování pak budete muset uvést rovněž výrobní číslo měřidla a adresu odběrného místa.
Rada: Způsob nahlašování samoodečtů se může u jednotlivých dodavatelů lišit, zpravidla to jde e-mailem či telefonicky.

Odečet elektřiny a plynu provádí pravidelně jednou ročně příslušný provozovatel distribuční soustavy. Sledovat spotřebu a stav plynoměru a elektroměru je ale dobré evidovat pravidelně, už třeba kvůli případným reklamacím vyúčtování.

1*Změna dodavatele
Měníte dodavatele elektřiny nebo plynu? Součástí změny bývá i závěrečné vyúčtování. „Spolu s ukončením dodávek energií od původního dodavatele doporučujeme k poslednímu dni zapsat a nahlásit jak původnímu, tak novému stavy měřidel, tedy elektroměru či plynoměru,“ radí Robert Šíma z Bohemia Energy.
Rada: Až dostanete od předchozího dodavatele konečné vyúčtování překontrolujte si, zda stavy a údaje na faktuře jsou správné.

2*Přepis energií
Stěhujete se či přepisujete byt nebo dům? Pak je třeba zajistit i přepis energií. Jeho nedílnou součástí by mělo být i provedení samoodečtu. „Ten dává oběma stranám jednoznačnou odpověď na to, kolik by měl za odebranou energii zaplatit původní odběratel a odkdy jde již spotřeba na vrub novému,“ uvádí Šíma.
Rada: Nezapomeňte podepsat předávací protokol, kde si vzájemně stavy na měřidlech odsouhlasíte.

3*Změna cen na přelomu roku
Ceny energií se mohou změnit kdykoli během roku. Proto se vyplatí nahlásit samoodečty k datu, kdy dochází k úpravám cen. Důležitý je samoodečet na přelomu roku, protože se obvykle mění regulovaná část ceny energií stanovená Energetickým regulačním úřadem. Navíc dodavatelé často upravují i neregulovanou část ceny energií. „Spotřeba celého fakturačního období se tímto způsobem rozdělí a do data změny budete mít spotřebu spočítanou podle starších ceníků, tedy zpravidla s nižšími cenami. Nové, většinou vyšší ceny, budou uplatněny až na spotřebu od data zvýšení,“ vysvětluje Šíma.

4*Odhalení »žrouta«
Pravidelnými samoodečty se můžete vyhnout nepříjemným překvapením. Pomůžou vám odhalit »žrouty« energií. Výkyv ve spotřebě vás totiž může upozornit například na špatnou elektroinstalaci nebo vadný spotřebič.
Rada: Čas od času se podívejte na elektroměr, jestli se s vaší spotřebou neděje něco neobvyklého.

Vážení čtenáři, letošní rok 2020 vyhlašujeme v Aha! rokem úspor. Každý měsíc vám přineseme třídílný seriál (pondělí až středa), v němž najdete řadu tipů, rad a nápadů, jak ušetřit, co se týká bydlení, energií, léků, dovolené. Odborníci vám poradí, jak si spořit na důchod, zhodnotit vydělané peníze či naučit děti a vnoučata hospodařit. A mnohé další. Začínáme již toto pondělí 13. ledna!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.