Rádce Aha! Zelená lékarna proti nachlazení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Zelená lékarna proti nachlazení

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock.com)

Dny se zkracují, sluníčka ubývá a imunita slábne. Během podzimních dní se tak většina lidí potýká s nachlazením. Říká se, že s léky trvá léčba týden, bez léků 7 dní. Můžete si tak zkusit ulevit od potíží i přírodní cestou pomocí bylinek. A jaké to jsou?

  1. »Vůně lesa« na rýmu 

„Účinnými prostředky při potížích s nosní sliznicí a horními cestami dýchacími jsou výtažky z jedle a borovice, které pomáhají vytvářet zdravé prostředí a přispívají k uvolnění nosu a regeneraci sliznice,“ doporučuje MUDr. Bohumil Ždichynec, zástupce společnosti Silvanols. Vyzkoušet můžete tinktury či oleje nebo přímo z větviček jehličnanů připravit horký nálev k inhalaci, silice z odvaru pomohou uvolnit ucpané dutiny. K uvolnění horních dýchacích cest pak pomáhají také eukalyptus, máta nebo tymián.


2. Rakytník při podráždění v krku 


Rakytník obsahuje celou řadu vitaminů, včetně dávky Céčka, která je několikanásobně vyšší než například v pomeranči. Olej z rakytníku pak pomáhá také antibakteriálně, působí regeneračně a snižuje bolest, proto se hodí i při léčbě bolesti v krku. Zároveň má antioxidační a zklidňující účinky, takže přispívá ke správné obranyschopnosti organismu. 


3. Borovice a jitrocel při kašli 


„Při potížích s horními i dolními cestami dýchacími pomůže borovice, která podporuje správnou funkci dýchacího systému. Z jejích mladých výhonků, jehličí či šišek lze připravit čaj na kašel nebo její výtažky užívat už zpracované ve formě tinktur či tobolek,“ říká MUDr. Ždichynec. Kromě borovice přináší úlevu také jitrocel. Ten lze užívat formou čajů nebo jako sirupy, které se hodí hlavně pro děti.  


4. Na horečku černý bez a lípa 


Horečka by neměla trvat déle než dva dny, v opačném případě raději navštivte lékaře. Podpůrné bylinky při horečce jsou především květy černého bezu a lípy srdčité. Užívat je můžete nejlépe ve formě čajů, a to buď samostatně, nebo dohromady. Pomáhají především jako potící kúra, při horečce doprovázející rýmu, kašel a zahlenění.


5. Šípek a citrusy na imunitu 


V období virových infekcí dýchacích cest a chřipkových vln je nejdůležitější prevence, kterou je posílení imunity. Dodejte tělu proto potřebnou dávku vitamínů, zejména vitaminu C, který podporuje obranyschopnost organismu. Kromě prevence je vitamin C vhodný také jako podpora léčby při obtížích horních cest dýchacích. Užívat ho můžete v rostlinné podobě, nejvíce jej obsahuje rakytník, šípek či citrusy, ale také některé druhy zeleniny, například paprika, rajčata nebo brokolice. Doplnit vitamin C můžete i v tabletkách.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.