Senioři pozor! Došly vám léky? Co dělat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Senioři pozor! Došly vám léky? Co dělat?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv Blesku, scom)

Jste v seniorském věku a docházejí vám dlouhodobě užívané léky? Současná situace ale vyžaduje, abyste byli doma. Co můžete dělat? Podle České lékárnické komory se můžete domluvit na donášce potřebných léků se svojí lékárnou.

Nejprve zkuste rodinu

Pokud vám docházejí dlouhodobě užívané léky, nebo máte předepsané nové, obraťte se nejprve na zdravého rodinného příslušníka či blízkou osobu, zda by vám potřebné léčivé přípravky na recept v lékárně nevyzvedli oni.

Obraťte se na lékárnu

Nemůže vám někdo z blízkých či rodiny léky vyzvednout? Nezoufejte. Nastalou situaci můžete vyřešit přímo s lékárnou či místní organizací poskytující charitativní činnost. „Pokud pacient nemá ve svém okolí nikoho, kdo by mu léky mohl vyzvednout, měl by se telefonicky obrátit na svoji lékárnu, nejbližší lékárnu v okolí nebo organizaci poskytující charitativní činnosti v daném městě. A domluvit se na donášce potřebných léků domů,“ informuje o dalších možnostech prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. A po telefonu si také domluvíte způsob předání lékařského předpisu.

Medikamenty až domů

Pokud si necháte léky doručit domů, buďte trpěliví. Lékárníci jsou značně vytížení a stejně jako vy se potýkají se zcela novou situací. POZOR! Jakmile vám léky budou doručovány domů, mějte roušku nebo šátek přes nos a ústa, a to jak kvůli vaší ochraně, tak i kvůli ochraně druhých.

Připravte se na otázky

Ať už budete volat do lékárny, nebo pro léky vyšlete blízkého, může vám lékárník položit následující dotazy:

• Potřebujete své léky okamžitě, nebo máte ještě nějakou zásobu?

• Užíváte léky dlouhodobě, nebo je máte předepsány nově?

• Může lékárník zaměnit váš lék, pokud v lékárně nebude dostupný, od jiného výrobce se stejnou účinnou látkou (generická substituce)?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.