Honzíkovi (7) odumřela část mozku: Je vězněm vlastního těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Honzíkovi (7) odumřela část mozku: Je vězněm vlastního těla!

Honzík s terapeutem Oldřichem Burešem při delfinoterapii v Turecku.
Honzík s terapeutem Oldřichem Burešem při delfinoterapii v Turecku. (Foto Aha! – Romana Vébrová, archiv rodiny)

Krutě si osud zahrál s Honzíkem Kopalem (7) z Plzně. Po prodělaném syndromu náhlého úmrtí kojence ho sice lékaři zachránili, odumřela mu ale část mozku. Mentálně je hošík v pořádku, jeho tělo ho však neposlouchá.

Nešťastná událost se stala jen několik hodin po porodu, celé rodině úplně převrátila život. „Když jsme si Honzíka po třech měsících v nemocnici přivezli domů, vůbec se nesmál, nemračil, neplakal. Prognózy lékařů nebyly dobré, měli jsme být rádi, že bude koukat, mrkat a dýchat,“ vzpomínala pro Aha! máma Lenka (40).

Mnoho terapií
„Představte si, že by vám svázali ruce a nohy, přelepili pusu, abyste nemohli mluvit... V tomhle žije Honzík už sedm let. Je to náš bojovník,“ doplnil ji táta Jan (41). S tím se rodiče nesmířili, vyrazili do boje o zlepšení synkova stavu. Začali Vojtovou metodou, pak terapií Bobath, nácviky motoriky hrou. Chlapec denně absolvuje protahování, cvičení. Pomáhá mu hipoterapie (terapie za pomoci speciálně připraveného koně, pozn. red.) i speciální logopedie.

Magičtí savci
Úžasná je ale pro Honzíka delfinoterapie. „Hledali jsme terapeuta, který mluví česky, aby mu Honzík rozuměl. Podařilo se a my odletěli do Turecka. Tam Honzík absolvuje desetidenní kúru. Delfíni si klienta sami vyberou, komunikují s ním. Pro mě je to něco mezi nebem a zemí, zasáhne to i lidi na břehu, začnou třeba plakat. Delfíni ve vás otevřou nějaké uzavřené dveře a uzdravují. Honzík vždy udělá ohromný pokrok a čerpá z toho i celý další rok. Pomáhá mu to i nastolit psychickou pohodu,“ popsala máma Lenka. Pro rodinu to ale není snadné, terapie vyjde na 160 tisíc korun a peněz není nazbyt.

Pomůžete vyčerpané rodině?
Máma je s Honzíkem, který potřebuje celodenní péči, doma. Táta je v práci od rána do večera, tíha zabezpečení rodiny je na něm. Oba vědí, že to má smysl, vždyť Honzík je mentálně plně na úrovni svých vrstevníků. Rodina ale musí uhradit vysoké náklady. Velmi proto uvítá jakoukoli pomoc. Číslo transparentního účtu pro Honzíka je 131313111/2010.

Psí terapeutka
S Honzíkem vyrůstá i stejně stará fenka Megie. Sice není přímo vycvičený psí terapeut, tuhle roli ale zvládá dokonale. „Je na něj opatrná, oba jsou na sebe zvyklí. Ona byla první, za čím začal Honzík koukat. Když prošla kolem, otáčel za ní hlavičku, a my věděli, že není nic ztraceno,“ řekla maminka.

Malé velké radosti
To, co je pro ostatní běžné, znamená pro Honzíka obrovský pokrok. Třeba když sám zvládne polykat. „Od dvou let má sondu do žaludku, teď už ji měsíc nepoužíváme. Řekla jsem, že hadička není, že mu s jídlem pomohu, a to byl asi ten správný impulz. Sice poprvé jedl s přestávkami několik hodin, ale rychle se zlepšil a teď je za to moc rád,“ říká máma Lenka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.