Nová matoda v brněnské nemocnici: Prostatu vyléčí za pár minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nová matoda v brněnské nemocnici: Prostatu vyléčí za pár minut!

Přednosta Urologické kliniky FN Brno Dalibor Pacík předvádí na modelu, jak vypadá prostata.
Přednosta Urologické kliniky FN Brno Dalibor Pacík předvádí na modelu, jak vypadá prostata. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Bez operace a léků! Novou vysoce efektivní technologii v léčbě prostaty a jejího nezhoubného zbytnění použili lékaři FN Brno. Jako první v České republice aplikovali teplou páru.

Včetně přípravy zabere zákrok jen 10 minut. „Před pár dny jsme takto léčili prvních šest pacientů. Lze použít pro léčbu nezhoubného zbytnění prostaty o velikosti 30 až 80 gramů. Tedy pro drtivou většinu mužů nad 50 let věku,“ uvedl přednosta Urologické kliniky FN Brno Dalibor Pacík. Při lokální anestezii zavedou lékaři do penisu muže trubici. Z ní vždy vyskočí na 9 sekund jehla, která na jedno místo vysílá páru o teplotě 70 °C. Kritických oblastí je od čtyř do deseti. Po zákroku prováděném ambulantně pacient normálně odchází domů. Nová metoda není zatím hrazena zdravotními pojišťovnami. Pacient za ní proto hradí 35 tisíc korun bez DPH (42 350 včetně DPH – pozn. red.).

45 tisíc vyléčených

Technika vznikala od roku 2012 v USA a používá se od loňska. Už jí bylo vyléčeno 45 tisíc pacientů. Většímu počtu zákroků prý brání jen nedostatek speciálních přístrojů, bez nichž nelze léčbu provést. Výrobce je nestíhá vyrábět. Pacík společně se svými kolegy z Brna Vítězslavem Vítem a Gabrielem Vargou se na vývoji techniky významně podíleli. Díky tomu má Brno zatím jako jediné v republice možnost novou metodu používat.

Nežádoucí účinky

Několik dnů po zákroku se pacient musí vyhýbat vyšší fyzické námaze. Po dobu tří až čtyř týdnů po zákroku bude mít pacient zvýšenou potřebu močit. Při močení může cítit pálení a také se může objevit krev v moči či ejakulátu. Po této době nežádoucí účinky zmizí.

Bez chemie a operace

Díky této metodě nemusí pacienti podstoupit chirurgický zákrok a ležet v nemocnici. Zároveň nemusí brát žádné léky. Podle výsledků studií vydrží léčba u 95 % pacientů minimálně na čtyři roky. Zákrok je možné opakovat mnohokrát.

Pára o teplotě 70 °C působí na jedno místo prostaty devět sekund.

Přednosta Urologické kliniky FN Brno Dalibor Pacík zavedl do modelu penisu jehlu, jejíž středem proudí pára o teplotě 70 °C.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.