Mariance (13) splnili dětské přání: Vstala z vozíku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Mariance (13) splnili dětské přání: Vstala z vozíku

S maminkou na natáčení stále vzpomínají.
S maminkou na natáčení stále vzpomínají. (Foto Aha! – Slávka Červená, Radomír Dolanský)

Toužila být tanečnicí jako maminka. Ve třech letech Marianku Vaněčkovou (13) ze Zlína ale upoutala svalová atrofie na vozík. S osudem se rve, na kolečkách i tančila. Nyní hýbe už jen rukama od loktů dolů. Splnil se jí však sen. Stala se hvězdou videoklipu, kde trikem vstala z vozíku.

Když mamince lékaři oznámili, že její dcera trpí spinální atrofií II. stupně, zhroutil se jí svět. „Měla jsem pocit, že něco uvnitř mě umřelo. Říkala jsem si: to je konec. Nechtělo se mi žít. Ale jen do druhého dne,“ vzpomíná samoživitelka Marie (44) a popisuje, co ji vrátilo zpět. „Marianka se na mě úžasně usmála a já jí řekla – nevzdáme se, budeme spolu bojovat.“ To holčička ještě chodila. Rok nato dostala Marianka silnou chřipku a od té doby je na vozíčku.


Pět měsíců ležela
Děvčátko si přitom představovalo, že bude tančit stejně jako máma, která léta vystupovala i s Danem Nekonečným (†52). A dokázala to. Loni ale podstoupila náročnou operaci páteře, kdy pět měsíců jen ležela. Nyní je na tom už lépe a stala se hlavní hrdinkou klipu k písni o lásce »V náručí« kapely STRAM. „Je to krásné. Pomocnou ruku jí nabídne chlapec, s nímž se trikem přenese do budoucnosti, a ona vyléčená bude zase tančit,“ přiblížila Marie.

Radostí se rozplakala
„Pro mě to bylo moc dojemné. Kompars při natáčení skandoval moje jméno, až jsem se rozplakala. Ze všeho jsem byla tak nadšená a samotnou mě překvapilo, že jsem to zvládla. A hlavně mě to bavilo,“ chlubila se Marianka.
„Bylo to náročné pro obě strany. Klobouk dolů před panem režisérem Jiřím Novotným,“ řekla maminka.


O jakou jde nemoc
Svalová atrofie je onemocnění buněk míchy. Postihuje svaly, díky kterým chodíme, ovládáme hlavu a krk a polykáme. Na onemocnění není lék. Nemocní nejčastěji umírají na selhání dýchání.

Víte, že...
...videoklip bude slavnostně pokřtěn zítra v 19.00 v kulturním domě v Jarcové na Vsetínsku? Zároveň tam vystoupí kapela Kabát.

Benefice na vozík
„V boji proti nemocem pomáhá psychika, odhodlání bojovat. Marianka nemůže dovádět s kamarády a také chce někoho, kdo by ji obdivoval za to, co dokázala a každý den dokazuje. A díky těm, kteří budou videoklip o ní šířit, snad najde upřímné nové přátele,“ míní kytarista a zpěvák Vojtěch Kocurek z valašské kapely STRAM, která pro ni uspořádala i benefici. „Mariance přispěla 30 tisíci na mechanický vozík, který nám pojišťovna zamítla,“ říká šťastná máma.

Gott jako přání
„Kdybych si tak mohla zahrát v seriálu Ordinace v růžové zahradě a setkat se s Karlem Gottem. Před lety byl mým patronem na benefiční akci pro podobně nemocné děti, ale já se moc styděla a nemluvila jsem,“ popsala malá slečna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.