Piano ovládá kývnutím hlavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Piano ovládá kývnutím hlavy!

Na klavír hraje Monika od dětství. Nyní je konečně její hudba kompletní.
Na klavír hraje Monika od dětství. Nyní je konečně její hudba kompletní. (Foto VUT Brno, Facebook Moniky Velackové)

Nezastavitelná. Taková je Monika Velacková (29), která se narodila s rozštěpem páteře a poškozením míchy. Pohybuje se jen na vozíčku, handicap ji ale zdaleka nezastavil před plněním snů. Odmalička miluje hru na klavír, dosud však nemohla používat pedály. Nyní jí pomohli vědci z Brna.

Už jako malá holka se Monika ze slovenského Trenčína zamilovala do hudby, mimo jiné ji studovala na univerzitě v Olomouci. Hraje na kytaru, ale hlavně na klavír. Kvůli postižení nebyly tóny stoprocentní. „Bez použití pedálů nelze prodloužit některé tóny. Třeba hudba období romantismu je přitom na používání pedálů postavená. Bez nich skladby působily prázdně. Vypomáhala jsem si různě. Při vystoupení mi pedál sešlapávali kamarádi,“ popsala.

Pomoc si vypsala
S omezením se nehodlala smířit. Sedla k internetu a zhruba tři měsíce oslovovala nejrůznější firmy i technické univerzity. Potřebovala vymyslet zařízení, které by nahradilo její nohy. „Výzkumníci z Mechatronické laboratoře Vysokého učení technického v Brně mi vyšli vstříc. Vývoj trval asi osm měsíců,“ říká.

Snímač za uchem
Zařízení schované v krabičce reaguje na pohyb Moničiny hlavy. „Na pásek si připevním krabičku a za uchem mám snímač připojený k elektrickému pianu. Čidlo snímá pozici hlavy a podle toho vyšle signál, kdy je třeba pedál stlačit,“ popsala klavíristka. Pohyb hlavy připomíná klasické kývnutí »ano«.

Přímo na míru
Zařízení vyvinul Michal Bastl společně s kolegou Michalem Matějáskem. „Jde o prototyp vyrobený přímo na míru. O tom, zda do tohoto projektu jít nebo ne, jsme vůbec nemuseli přemýšlet. Pro nás to byla maličkost,“ říká Bastl. Na vývoji a výrobě zařízení výzkumníci pracovali ve volném čase a náklady na nákup komponentů a výrobu hradila Mechatronická laboratoř FSI VUT v Brně.

Hudbu bude učit
Pro Moniku se díky vynálezu otevřel nový svět. Nyní pracuje v administrativě, od Nového roku se stane učitelkou hudby. „Málokdo si asi umí představit, co pro mě tohle zařízení znamená. Po letech, kdy jsem používání pedálu znala především teoreticky, mohu jeho funkce zapojit i do svého hraní,“ říká šťastně. V jejím rozhodnutí ji podporuje i přítel Martin. „Poznali jsme se v kasárnách, kde jsem byla jako dobrovolník pomáhat klubu vojáků v záloze. Střelba ze zbraní a z luku je moje druhá vášeň,“ dodává Monika, kterou nezastaví žádná nepřízeň osudu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.