Bojovnice Ellenka (8): Aby slyšela, potřebuje milion! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bojovnice Ellenka (8): Aby slyšela, potřebuje milion!

Ellenka Marie Ónodi (8).
Ellenka Marie Ónodi (8). (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, archiv rodiny)

Je usměvavá a navenek stejná, jako každá jiná holčička v jejím věku. Ella Marie Ónodi (8) měla ale podle lékařů žít jen na invalidním vozíku. Bojovností se z něj dostala. Nyní by chtěla získat i sluch.

Rodiče zpráva o dceřině onemocnění zdrtila. „Když jsme zjistili, že se Ellenka narodila s rozštěpem páteře, měli jsme slzy na krajíčku. Diagnóza byla děsivá. Lékaři nás upozornili, že je téměř jisté, že ochrne,“ řekla maminka holčičky Eva (41).


Risk a zázrak

Dívka podstoupila několikaletou bolestivou, ale účinnou Vojtovu metodu. Následně pokračovala Bobatha metodou. „Udělala obrovský posun. Riskli jsme proto komplikovanou operaci, která dopadla dobře a Elenka začala chodit. Byl to zázrak,“ zdůraznila maminka.

Už je pozdě?

Ellenka navíc od narození trpí oboustrannou ztrátou sluchu. Vrátit ji ho může kochleární implantace. Hradí ji zdravotní pojišťovna, ale jen do určitého věku. Rodiče se o ní bohužel dozvěděli pozdě. Nyní už na peníze nemají nárok. „Implantát stojí od 518 do 630 tisíc korun. S předoperační a pooperační péčí to vyjde všechno na téměř milion korun. To s manželem Ottou (45) nemáme šanci sami dát dohromady,“ vysvětlila Ellenčina maminka.

Pomáhají i stovky

Nejvíce jim pomohli pořadatelé Plesu jako Brno, lidé ale na transparentní účet rodiny přispívají i po stokorunách. Rodiče malé dívenky všem děkují za jakýkoliv příspěvek. „Moc nám to pomáhá v naději pro naši dceru,“ uvedla žena, která je pečovatelkou postižených dětí.


Slzy, které uzdravují
U Vojtovy metody mnoho dětí při cvičení pláče a pro rodiče je velmi stresující. Rehabilituje se ze tří základních poloh – z polohy na břiše, na zádech a na boku. Kombinací 10 zón a střídáním tlaku a tahu lze zaktivovat jak otáčení, tak plazení. Kromě toho terapeut klade odpor pohybům pacienta a posiluje ho tak. Bobatha metoda používá cvičení na nejrůznějších labilních plošinách a cílem je, aby se dítě zbavilo špatných pohybů.

Chcete pomoci?
Transparentní účet 2300942189 / 2010 má rodina u Fio banky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.