Opuštěný herec Jan Skopeček (93): NIKDO MU ANI NEZAVOLÁ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Opuštěný herec Jan Skopeček (93): NIKDO MU ANI NEZAVOLÁ

Jan Skopeček
Jan Skopeček (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Naštval se a zahodil svůj mobilní telefon do koše na odpadky! „Nikdo mi stejně nevolá! Všichni se na mě vykašlali, tak co s telefonem?“ zdůvodnil své počínání Jan Skopeček (93), který už dva a půl roku žije v domově pro seniory.

„Už dlouho na ten telefon nadával, že mu k ničemu není. Tak se ho konečně zbavil,“ potvrdila deníku Aha! hercova sousedka z domova Slunečnice v pražských Bohnicích. Přestože měl nejmladší ze Tří chlapů v chalupě pěkný byt na pražských Vinohradech, kde prožil téměř celý život s manželkou, herečkou Věrou Tichánkovou (†93), musel ho opustit. Bylo nutné mít už nad ním čtyřiadvacet hodin dohled a takovou službu by si nedokázal z důchodu zaplatit. Jedině, že by s ním bydlela dcera Marie (64). To bylo ale vyloučené, jelikož ta už mnoho let žije a pracuje ve Francii.


„Právě na dceru si stěžoval, že mu nevolá. A stejně tak na kamaráda Ladislava Trojana, že se neozve, ani nepřijde. Dostal na telefon najednou vztek,“ pokračovala dál spolubydlící s tím, že Skopeček má i teď chuť chovat se neustále společensky. „Rád si povídá a nejradši se ženskými,“ vysvětlila. Nejvíc na tapetě prý je vždycky Ladislav Trojan (86), s nímž – a ještě s Lubomírem Lipským (†92) – tvořili ve Třech chlapech hvězdnou trojku. „Říkal, že byli nerozluční kamarádi a teď se nějak trhnul,“ prozradil nejmenovaný zdroj.

Ztrácí sluch
Když Jan Skopeček loni v září slavil v domově pro seniory třiadevadesáté narozeniny, přišel tam za ním Ladislav Trojan a po telefonu mu gratulovala i dcera Marie. Možná se herec na telefon naštval jen proto, že v něm už nic neslyšel a ani naslouchátka už nepomáhala...

Člověk je dvakrát za život dítětem 
Starý člověk často trpí představami, že ho nikdo nemá rád, nikdo ho nenavštěvuje, každý na něj kašle. Podle pražského psychologa Jiřího Nováka to ale nemusí být vůbec pravda.

„Staří lidé přes devadesát let často trpí demencí nebo výpadky paměti. Někdo jim telefonuje, přijde za nimi a oni si to nepamatují. Těmto staříkům se také mění osobnost, bývají na své blízké popudliví, nesnášenliví a někdy i agresívní.“ Podle Nováka bychom se k seniorovi ve velmi pokročilém věku měli chovat jako k dítěti. „Ne nadarmo se říká, že kůň je jednou za život hříbětem, ale člověk dvakrát dítětem. Takže se starým člověkem je nutno jednat trpělivě, vše vysvětlovat. Jednoduše řečeno mu zpříjemňovat život. To znamená nabízet třeba odměny. A i když zapomněl, že jste ho navštívili, nakoupili mu či uvařili, nevyčítejte mu nic. Chvalte, pohlaďte ho, na malou chvíli ho to potěší, i když za moment o tom nebude vědět,“ uzavírá psycholog. 

Patero proti samotě
• Nebuďte za hrdiny a přijměte pozvání na návštěvu nebo na oběd do restaurace od potomků nebo blízkých známých.
• Zavolejte někomu z osamělých přátel. Dejte si večeři, nebo si společně vyjděte na procházku.
• Zajděte si na koncert, do divadla nebo výstavu.
• Poslouchejte doma oblíbenou hudbu, pusťte si pěknou komedii, přečtěte si dobrou knihu.
• Zapojte se do akcí, které jsou určené důchodcům. Může jít o výlet, soutěže nebo například o besedu se zajímavým lékařem.

Na video s Janem Skopečkem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
defakto
3. 4. 2019 • 20:49

... v jeho letech je většina jeho kolegů od divadla už dávno po smrti a ti kteří ještě žijí jsou už taky staří a nemocní , proto by bylo báječné , kdyby se mu ozvali , anebo jej navštívili jeho mladší kolegové , nebo kolegyně od divadla , měl by z toho radost !

defakto
3. 4. 2019 • 20:49

... v jeho letech je většina jeho kolegů od divadla už dávno po smrti a ti kteří ještě žijí jsou už taky staří a nemocní , proto by bylo báječné , kdyby se mu ozvali , anebo jej navštívili jeho mladší kolegové , nebo kolegyně od divadla , měl by z toho radost !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.