Jan Skopeček (†94) před smrtí plakal: VŠICHNI MĚ OPUSTILI... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jan Skopeček (†94) před smrtí plakal: VŠICHNI MĚ OPUSTILI...

Herec Jan Skopeček.
Herec Jan Skopeček. (Daniel Černovský, )

Na slavného otce Potůčka ze seriálu Tři chlapi v chalupě se všichni vykašlali. „Až umřu, ani pes po mně neštěkne,“ prohlásil smutně Jan Skopeček (†94), když ho Aha! před půl rokem navštívilo v domově důchodců. Herec teď zemřel v pražské Nemocnici Na Bulovce.

V Domě pro seniory Slunečnice začal Skopeček bydlet nedobrovolně před čtyřmi lety. Zemřela mu totiž manželka Věra Tichánková (†93) a jejich dcera Marie, která žije ve Francii, usoudila, že otec nemůže žít sám. A Skopeček, byť dal celý svůj důchod za komůrku s umyvadlem a balkonkem, trpěl jak zvíře. Dcera za ním nejezdila téměř vůbec, občas se objevil synovec a někdy Ladislav Trojan (87), kterému hrál ve Třech chlapech v chalupě otce. Poslední měsíce ale Skopeček neviděl nikoho z nich.

„Tak Jeník umřel? To mi neříkejte. Viděl jsem ho asi před dvěma měsíci, jezdil jsem za ním. Co ale kvůli bolavé noze nemůžu chodit, tak jsem tam nebyl,“ reagoval na kamarádovu smrt Trojan. „Měl jsem ho rád, ale víte, to už nebyl život, co žil. Téměř vůbec už neviděl, špatně se hýbal, jenom seděl nebo ležel,“ dodal smutně herec.

Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských!

Video se připravuje ...

Měl rád sestřičky
Skopečka před rokem z jeho samostatné minikomůrky museli už přestěhovat do jiného patra na LDN. „Pan Skopeček potřeboval už nepřetržitou péči,“ dozvědělo se Aha! od sestřičky ze Slunečnice. Ještě před rokem herci fungoval mobil a jak rád by si povídal, ale neměl s kým. „Nikdo mi stejně nevolá! Všichni se na mě vykašlali, tak co s telefonem?“ stěžoval si Aha! Skopeček. Jenže v poslední době už ani nevěděl, co telefon je. A už ho také přestalo bavit celé dny čekat, jestli mu náhodou nezavolá dcera. „Ta se mu opravdu povedla! Tak šťastný jsem za své syny. Vždyť ona ho navštívila tak jednou za rok, a kdo ví jestli,“ durdí se kamarád Trojan. Samota ho trýznila ze všeho nejvíc, proto byl tak rád, když za ním přišla na pokoj sestřička. „Nikdy nás nezapomněl plácnout aspoň po zadku, byl to moc roztomilý pán a bylo nám ho všem líto,“ byla upřímná jedna ze sester k Aha!, když Skopečka navštívilo naposledy. Přinesli jsme mu tehdy buchty, měl z nich radost a hned je začal baštit. „Děkuji vám, jste hodní, jsou jako od mojí Věrušky,“ kvitoval potěšeně.

Dospívání v koncentráku
Do 14 let žil jako kterýkoliv jiný kluk. V roce 1939 si ale Skopečkova maminka jakožto Židovka musela našít Davidovu žlutou hvězdu. Dva roky poté Janovi přišlo povolání do koncentračního tábora. Nejdřív do Horního Slezska, po jeho rozpuštění a strastiplné cestě domů ho čekalo další. Do tábora v Osterode. „Cestou jsem dostal vysokou horečku. Ošetřoval mne tehdy Oldřich Nový. Měl s sebou lékárničku, dal mi nějaké prášky a půjčil mi svou deku. Po příjezdu do Osterode mi zařídil teplou vodu, ve které jsem se umyl. Pravděpodobně mi zachránil život,“ prozradil detaily Skopeček, kterému za války zmizelo 15 příbuzných.

Skopeček dva měsíce po smrti Tichánkové:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
defakto
28. 7. 2020 • 09:19

... i tak měl v životě štěstí , vrátil se z koncentráku , dělal práci kterou měl rád , byl populární , měl spoustu kamarádů , dožil se krásneho věku . Myslím , že celý život měl jednu manželku . A dcera , říkal sám že si moc nerozumí , kdo ví jak si taky žije v té Francii.

aveneta
28. 7. 2020 • 09:16

Tak v první řadě se dožil hezkého věku, což se každému nepodaří....pravda ty konce života jsou různé, někdo dožije relativně v klidu třeba v rodinném prostředí, někdo někde v ústavu bez rodiny, přátel bez pocitu sounáležitosti, je to různé.

Uživatel_5404086
28. 7. 2020 • 08:02

Mluvila jsem s panem Skopečkem asi před 5 lety na interně v Praze. Byl moc milý a vděčný za dobré slovo, pochvalu za krásné filmy s ním. Stěžoval si na dceru, že ho úplně odepsala. Nejezdila za ním, nevolala mu. Prostě hnus. Snad se jí to taky vrátí, mrše.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.