Velké stěhování v domově seniorů - Jan Skopeček: NECHALI MU JEN TŘI VĚCI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velké stěhování v domově seniorů - Jan Skopeček: NECHALI MU JEN TŘI VĚCI!

Jan Skopeček (94)
Jan Skopeček (94) (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Daniel Černovský)

Už téměř nevidí, neslyší, nechodí. Stáří je neúprosné, a tak se  musel v domově pro seniory stěhovat. Vlastní pokoj se sociálním zařízením a balkonkem musel herec po třech letech opustit. Přemístili ho na oddělení s nepřetržitou péčí.

Žije tam se spolubydlícím, a tak tam má oproti předešlému bytečku jen svou postel a nad ní tři vzpomínky, které mu tam pověsil synovec z Liberce. Je to zarámovaná fotografie manželky Věry Tichánkové (†93) alias Černé kroniky z filmu Ať žijí duchové!, s níž žil Skopeček úctyhodných 65 let. A dále železný klobouk z Dona Quijota, kterého hrál v Divadle S. K. Neumanna, a státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana (75).

Buchty od Aha!

„Víc tu nemám. Není místo...“ řekl deníku Aha! herec a s obrovskou chutí se pustil do buchet, které jsme mu do domova pro seniory Slunečnice v pražských Bohnicích přinesli. Snažil se povídat si s námi, moc to ale nešlo, protože už velmi špatně slyší a vidí. „Bohužel. Zrak se mu stále horší a nejde s tím už nic dělat. Vidí jen obrysy, a protože i sluch se horší, čtení, televize, ale i radio jsou mu k ničemu, včetně mobilního telefonu, který odložil, protože mu byl už také na nic,“ prozradila Aha! sestřička.

Ženy má rád

„Většinou tedy leží, sedí a občas se s rehabilitační sestřičkou a hůlkou projde po chodbě anebo si spolu zajdou do bufetu na kávu s dortíkem. S pohybem už je to také moc špatné,“ poznamenala. „Výstřih nebo stehno ale asi vidí dobře! To se kouká tak upřeně, že mu očička málem vypadnou,“ smála se Skopečkova ošetřovatelka.

Dcera je prý divná

Herec má sice dceru Marii (65), ta ale žije ve Francii a často ho nenavštěvuje. Skopeček dokonce tvrdí, že vůbec. „Je divná,“ prohlásil. Vypadá to tedy, že vánoční svátky stráví spolu s ostatními ve Slunečnici. „Kapra ale nechci, to jsou jen kosti!“ rozloučil se s námi.

Dokonalý komorník

Jana Skopečka, který si za války prošel koncentrákem v Ostende a v roce 1949 byl jedním ze zakládajících členů Divadla pod Palmovkou, diváci znají nejen jako nejmladšího ze Tří chlapů v chalupě (1963), ale také coby dědu Nováka z Kameňáků. Režiséři ho nejčastěji obsazovali do rolí sluhů, komorníků a hospodských. Na svém kontě tak má více než 150 filmových rolí.

Herec Jan Skopeček trpí samotou! A srdceryvný dopis Danielovi Nekonečnému od dcery, kterou vychovával!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.