Nepouštějte si do mobilu zloděje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Nepouštějte si do mobilu zloděje

Ilutrační foto.
Ilutrační foto. (Profimedia)

Počítadlo kalorií, zábavná hra nebo obyčejná svítilna. Na první pohled působí aplikace zcela normálně a mohou se dokonce zdát užitečnější než jiné. Opak je ale pravdou. Nemalá část programů, které si lidé běžně stahují do mobilního telefonu, představuje riziko.

Pozor na hry zdarma
Podle odborníka na internetovou bezpečnost Jiřího Kučíka ze společnosti Netbox jsou podezřelé zejména hry. „Především ty, které jsou úplně zdarma. Často se jedná o plagiáty úspěšných komerčních her. Ovšem právě tyto kopie dost často sbírají data z mobilních telefonů nic netušících hráčů, často ještě dětí,“ řekl.

Za zábavu platíte informacemi
Kromě her jsou nebezpečné také aplikace na automatické upravování fotek obličejů. Výměnou za upravenou fotografii odevzdává uživatel údaje. Běžný člověk přitom nemá šanci zjistit, co se s fotkami děje dál. „Nic není zadarmo, a pokud používáte neplacené programy, tak za to obvykle platíte svými osobními údaji nebo sledováním nevyžádané reklamy přímo v aplikaci,“ upozornil expert na internetovou bezpečnost.

Data jsou zneužitelná
Tvůrci podvodných aplikací dokážou zneužít nejen fotografie, ale i další data z vašeho telefonu. Aplikace se dostanou také ke zprávám, kontaktům nebo kalendáři. Vidí také historii vašeho chování, komu voláte, kudy chodíte. Hackeři si dokonce díky záznamům z kamery telefonu prohlédnou vaše bezprostřední okolí. Výjimkou nejsou ani získaná hesla nebo zdravotní data uložená v telefonu. Získaná data využijí hackeři v tom lepším případě k zasílání nevyžádaných obchodních nabídek, v horším případě ale také ke kriminální činnosti – krádeži identity, vyloupení bankovního účtu atd.

Jak se bránit?
Existují antivirové programy pro chytré telefony, spolehlivé jsou zejména ty placené. Důležitá je ale především opatrnost. Uživatelé by se měli před stažením každé aplikace snažit získat co nejvíc informací. Úplně nejjednodušší je položit svému oblíbenému vyhledávači dotaz obsahující jméno aplikace a slovo bezpečnost. Pokud se objeví spousta odkazů na články, kde se to jen hemží nějakým varováním, tak aplikaci rozhodně neinstalujte.

Bezpečnost něco stojí
Dobrou variantou je vystačit si pouze s aplikacemi, které byly součástí telefonu už při jeho pořízení. Platí také, že aplikace pro systém iOS jsou výrazně bezpečnější než aplikace pro Android. I proto jsou iphony dražší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.