Rádce Aha!: Čajem proti nachlazení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Rádce Aha!: Čajem proti nachlazení

Proti  nachlazení zabere čaj.
Proti nachlazení zabere čaj. (Foto scom)

Sychravé a chladné zimní počasí se podepisuje na našem zdraví. Pokud máte pocit, že na vás »něco leze«, zkuste chorobu zahnat nejdříve šetrnými přírodními prostředky.

Čaj se šalvějí
POTŘEBUJETE: hrstku sušené šalvěje, hrstku sušeného heřmánku, hrstku sušených květů lípy, okvětní lístky z 5 sušených květů měsíčku
POSTUP: Byliny smíchejte v misce, potom zalijte 2 litry vroucí vody a nechte 20 minut louhovat. Pak sceďte. Nálev můžete kloktat i pít.

Čaj s mateřídouškou
POTŘEBUJETE: hrstku sušených květů lípy, hrstku sušených kvítků divizny velkokvěté, hrstku sušeného tymiánu, hrstku sušené mateřídoušky, hrstku sušených listů či květů podbělu, hrstku sušeného květu bezu černého POSTUP: Byliny nadávkujte do misky a promíchejte. Zalijte asi 2 litry vroucí vody a nechte 20 minut louhovat. Přeceďte. Nálev lze použít i jako kloktadlo. Při kašli můžete přidat ještě hrst máty peprné.

Cibulový čaj
POTŘEBUJETE: 2 cibule, med, cukr krupici nebo třtinový, citron, zázvor, skořici, hřebíček, máslo, mléko
POSTUP: Oloupané cibule pokrájejte, dejte do hrnce, zalijte půllitrem vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni povařte 10 – 15 minut. Pak sceďte, cibulový vývar můžete osladit medem nebo cukrem. Čaj můžete zjemnit trochou mléka nebo lžičkou másla. Chuť čaje zlepšíte například přidáním a vyvařením skořice nebo hřebíčku, nasekaného zázvoru nebo chemicky neošetřené citronové kůry. Citronovou (pomerančovou) šťávou můžete ochutit i hotový čaj.

Čaj na rozpuštění hlenů
POTŘEBUJETE: 1 lžíci jitrocele, 1 lžíci slézových květů
POSTUP: Bylinky smíchejte, přelijte vroucí vodou a vše nechte patnáct minut louhovat, poté přeceďte a pijte teplé. Pijte dvakrát denně po dobu sedmi dnů.

Čaj proti kašli
POTŘEBUJETE: 1 lžičku kořene lékořice, 1 lžíci jitrocele
POSTUP: Léčivky smíchejte dohromady, přelijte je vroucí vodou a vše nechte patnáct minut louhovat. Poté přeceďte a popíjejte po doušcích dvakrát denně po dobu sedmi dnů. Čaj vařte denně čerstvý.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.