Pražská botanická zahrada rozšířila sbírku vzácných rostlin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 18. března 2025

Svátek slaví Eduard, zítra Josef

Pražská botanická zahrada rozšířila sbírku vzácných rostlin

Jeden z australských druhů z rodu Macrozamia s působivými úzkými sivými listy.
Jeden z australských druhů z rodu Macrozamia s působivými úzkými sivými listy. (Foto Botanická zahrada hl. m. Prahy)

Jsou tajemné, nebezpečné a na Zemi rostou od dob, kdy ji obývali dinosauři. Pravěké cykasy, které patří k nejvzácnějším na světě, získala Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji.

Na cestu do pravěku se můžete vydat v celém tropickém skleníku Fata Morgana. „Na světě je popsáno přes tři sta druhů těchto zajímavých rostlin. V naší kolekci máme přes sto třicet druhů cykasů,“ říká ředitel zahrady Bohumil Černý. Nové exempláře pocházejí od německého pěstitele Petera Wisbara.

Nejvýznamnějším přírůstkem jsou druhy afrického rodu Encephalartos, které se v přírodě vyskytují ve velmi malých počtech. Patří k nim např. Encephalartos cupidus. Jméno vystihuje jeho půvab – cupidus znamená toužebný. V přírodě už je přibližně jen 400 kusů na nevelkém území v Jihoafrické republice. Ze stejné oblasti je i další cykas Encephalartos inopinus. „V přírodě zbývá pouhých 81 exemplářů,“ dodává Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost v botanické zahradě.

Složitá cesta k rozmnožení

Mnoho druhů cykasů je v přírodě na hranici přežití, botanické zahrady proto udržují jejich genofond. Rozmnožit ale není snadné. Cykasy jsou dvoudomé, takže je nutné mít jedince obou pohlaví. Popřípadě si musí botanici vyžádat pyl od některých významných center, kde mají rozsáhlé cykasové sbírky. Ani pak není vyhráno. Samotné opylení je třeba správně načasovat a pyl je nutné dostat přímo na vajíčka těchto nahosemenných rostlin

Kriticky ohrožené

Ze 132 druhů cykasů, která trojská botanická zahrada pěstuje, je 22 kriticky ohrožených a 32 se nachází v kategorii ohrožený.

Smrtelně jedovaté

Všechny cykasy a vešekeré jejich části jsou prudce jedovaté. Otrava může končit selháním jater, ledvin a smrtí. Přesto domorodci stále připravují placky ze škrobovitého středu kmene, případně semen. V Africe a v Japonsku se praktikuje i kvašení pro výrobu alkoholických nápojů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.