Vyschlá řeka vydala tajemství: Stopy tříprstého dinosaura! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vyschlá řeka vydala tajemství: Stopy tříprstého dinosaura!

﷯Stopy patří sauroposeidonovi.
﷯Stopy patří sauroposeidonovi. (Foto Profimedia.cz)

Kvůli nekonečným týdnům bez deště a úmorným horkům zcela vyschla řeka protékající státním parkem Dinosauří údolí na jihu Texasu a odhalila poklad: Stopy obřích plazů, kteří tam žili před asi 113 miliony let! Zanechali je tam sauroposeidonové, kteří vážili 44 tun.

Fotografie ukazují stopy obřích tříprstých tvorů, které vedou vyschlým korytem řeky lemovaným stromy. „Je to nejdelší zdokumentovaná, souvislá dinosauří »stezka« na světě. Vzhledem k nadměrnému suchu letos v létě řeka na většině míst úplně vyschla. Za normálních podmínek by byly tyto stopy pod vodou a vyplněny sedimentem, takže prakticky pro vědce pohřbené,“ uvedla Stephanie Garcia z Oddělené parků a divočiny státu Texas.

Ráj obrů

Jihozápadní Texas kdysi ležel na okraji starověkého oceánu a musel být rájem dinosaurů. Nedávno tam odhalili stopy vytvořené acrocanthosaurem, který v dospělosti vážil téměř 7 tun a byl vysoký 4,5 metru. Nově odhalené stopy však zanechal další a ještě větší dinosaurus, sauroposeidon. V dospělosti měřil 18 metrů a vážil 44 tun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.