Nová pravidla ROZVOLNĚNÍ: Kdo dostal zelenou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nová pravidla ROZVOLNĚNÍ: Kdo dostal zelenou?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Česku začíná pomalu svítat na lepší časy. Všichni školáci mateřinek a 2. stupňů základních škol se v pondělí znovu potkají se svými spolužáky. Vláda navíc už dříve rozhodla, že otevřít mohou všechny obchody a zbylé služby.

Se startem příštího týdne se do lavic vrátí – i když zatím střídavě – všichni školáci základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. „Budou otevřeny v celé republice s rotací,“ uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO). Stejně tak se ve všech krajích potkají i děti z mateřinek. Ještě v pondělí přitom nebylo jasné, zda se školy otevřou na Vysočině, ve Zlínském a Jihočeském kraji. Od pondělí se pak znovu rozjede i praktická výuka pro všechny vysokoškoláky.

Ve školách i PCR

Ministerstvo školství se zároveň rozhodlo, že ve školách bude možné využívat kromě antigenních testů i takzvané PCR testy, které jsou více citlivé. „Školy budou osloveny ministerstvem školství, aby se přihlásily k tomu, kdo bude PCR využívat. Následně budou to testování vykazovat ve formulářích. Po 30. červnu jsme schopni to napočítat a v průběhu léta bude ta částka kompenzována,“ vysvětlil ministr školství Robert Plaga (42, za ANO).

Dají dvě stovky

Rezort má školám na jeden test přispívat 200 korunami. Podle Plagy je v Česku prý řada laboratoří, které jsou schopny testy provádět levněji metodou takzvaného poolování, při které je možné identifikovat více vzorků naráz a testování se tak zlevní.

Vzhůru do lázní a obchodů

Kabinet už v pondělí potvrdil, že od pondělí budou moci Češi vyrazit do obchodů nejen pro potraviny, ale například i pro oblečení. Mimo maloobchodů se uvolňují třeba i řemeslné služby nebo půjčovny a venkovní trhy se vším sortimentem. A částečně se otevřou i lázeňská zařízení. „Od 10. 5. budou moci lázně navštívit všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém. A to jak ti, co prodělali covid, tak i ti, kteří jsou očkovaní, a i ti, co mají PCR test nebo antigenní test se zdravotní asistencí,“ uvedl Havlíček.

Od pondělí za historií, kultura si musí počkat

Ve všech krajích bude možné od pondělí vyrazit i za historií nebo kulturou. Pro individuální prohlídky se otevřou muzea, galerie a další historické a kulturní objekty. Jejich návštěvníci budou mít povinnost používat respirátory. Na kulturu si ale budeme muset ještě minimálně dva týdny počkat. „První znatelné rozvolňování v kultuře by mělo začít nejpozději 24. května. Ale jen za předpokladu, že se nezhorší epidemická situace,“ prozradil včera Arenberger k možnému otevírání kin a divadel.

Až třicet mladých sportovců venku

Společně zasportovat si od pondělí bude moci až 30 lidí. Aktualizované opatření se ale týká jen venkovních prostor a lidí do 18 let. Uvnitř pak budou moci sportovat dva lidé. Počet 30 lidí pak platí i pro venkovní svatby a pohřby.

Bez roušky na procházku

„Ve venkovních prostorách bude povinná ochrana nosu a úst pouze tam, kde dochází k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, pokud se nebude jednat o členy jedné domácnosti,“ oznámil už v pondělí ministr zdravotnictví Arenberger. „Pro vnitřní prostory se jiná opatření zatím neprobírají,“ upřesnil včera šéf zdravotnictví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.