Ministr vnitra Jan Hamáček: Milionový boj o svoji pověst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ministr vnitra Jan Hamáček: Milionový boj o svoji pověst

Jan Hamáček ři příchodu na jednání vlády (26.4.2021)
Jan Hamáček ři příchodu na jednání vlády (26.4.2021) (Úřad vlády ČR)

Nařčení z handlu s Rusy v kauze Vrbětice považuje ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD) za to nejhorší, co ho dosud potkalo. Nadále vše považuje za lež. Své jméno hodlá očistit a je připraven se i soudit. Vymoci chce 10 milionů korun.

Podle vicepremiéra je celá kauza, kdy se podle SeznamZpráv 15. dubna pokoušel vymyslet s řediteli dvou bezpečnostních tajných služeb, šéfem policie a nejvyšším státním zástupcem výměnný obchod s Rusy, lživá. „Jsem tady vláčen a označován za vlastizrádce. Dostávám výhružné e-maily a udělám vše pro to, abych svoji čest očistil,“ řekl Hamáček. Na autory reportáže Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podá trestní oznámení, zda nedošlo ke spáchání činu pomluvy, šíření poplašné zprávy či poškození cizích věcí.

Podpora premiéra

Šéf vnitra také argumentuje, že žádný z inkriminovaných účastníků schůzky tvrzení SeznamZpráv nepotvrdil (viz Co říkají účastníci). To ale odmítá šéfredaktor Jiří Kubík. „Jsme připraveni pravdivost svých zjištění prokázat v případném soudním řízení,“ napsal na sociální síť. Hamáček také poukazuje na to, že má podporu premiéra, který zatím věc moc nekomentoval. „Hamáčkovi věřím. To, že by mohl v Rusku měnit Vrbětice za Sputnik, je nesmysl,“ uvedl včera pro ČT Andrej Babiš (66, ANO).

Žádá odškodnění a omluvu

Kromě trestního oznámení na autory článku chce šéf ČSSD vysoudit také deset milionů korun po vydavateli SeznamZpráv, který patří podnikateli Ivu Lukačovičovi (47). Ten je 15. nejbohatším Čechem s majetkem 17 miliard korun. Hamáček chce vysouzený balík věnovat nadaci pečující o rodiny policistů či hasičů, kteří zahynuli ve službě. Kromě toho ale požaduje i omluvu, a to po zástupcích koalice Spolu, konkrétně po předsedovi ODS Petru Fialovi (56), šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové (36) a předsedovi KDU-ČSL Mariánu Jurečkovi (40). Všichni ho totiž v rámci reakcí na kauzu nazvali vlastizrádcem. Ani jeden se ale omlouvat nechce, jen když se prokáže opak či předloží nové důkazy.

Reflexe Kalouska a Stoniše: Je jedno, proč chtěl jet Hamáček do Moskvy. Tato vláda neměla už dávno vládnout

Video se připravuje ...

Co říkají účastníci

Ke schůzce se přes různá média, kromě Jana Hamáčka, vyjádřili další účastníci schůzky. Šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl (51) spolu s policejním prezidentem Janem Švejdarem (53) odmítli obsah jednání komentovat. To nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (48), český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka (51) a šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun (59) odmítli, že by se řešil nějaký výměnný obchod s Moskvou.

Kdy ještě bylo Hamáčkovi »ouvej«?

Zdravotní problémy Blahosklonně pouštěl poslance k »interpulacím«, zapomínal však jejich jména a přistavené sodovky hltal po doušcích. I tak vypadalo řízení Sněmovny jejím předsedou Hamáčkem jednoho dne v létě 2015. „Mě ta věc mrzí. Dal jsem si dva panáky slivovice,“ přiznal pak Hamáček. Necítil se prý ten den dobře a tak zkombinoval alkohol s prášky na bolest zad. Ostatně zdravotní neduhy, zdá se, Hamáčka trápí. Letos v únoru byl na operaci, kde mu zvětšili průchodnost v nosu. A v první půlce dubna vicepremiér zkolaboval po vypjatém volebním víkendu, kdy obhájil post šéfa ČSSD.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (6. 5. 2021)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.