Hašek radí Hamáčkovi, Urbana nasadí do voleb, aneb… Proč ČSSD loví v »muzeu«? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hašek radí Hamáčkovi, Urbana nasadí do voleb, aneb… Proč ČSSD loví v »muzeu«?

Michal Hašek a Jan Hamáček
Michal Hašek a Jan Hamáček  (Archiv Blesku, ČTK)

Koncem dubna se z propadliště politických dějin vynořil Michal Hašek (45, ČSSD), minulý týden zase strana oznámila, že do voleb nasazuje exministra průmyslu Milana Urbana (62). Co si od nasazení starých šíbrů předseda Jan Hamáček (42) slibuje?

Nálepka lháře a lánského pučisty je definitivně zapomenuta. „Za chyby se omluvil, odešel z vrcholné politiky, já jeho práci v rezortu budu řešit jen z pohledu současnosti,“ řekl Hamáček, když minulý měsíc oznámil, že Hašek bude u něj na vnitru náměstkem. U bývalého hejtmana Haška oceňuje jeho zkušenosti s kraji i v Parlamentu. A někdejší ministr průmyslu Milan Urban? Ten nově vede středočeskou asociaci a je také dvojkou v kraji do voleb. Jak Urban řekl, „někdo to řídit musí“. To nejsou ale jediní bývalí budoucí politici. Svá místa na kandidátkách do říjnových voleb už má také exministr práce Zdeněk Škromach (64), expremiér Vladimír Špidla (70) i někdejší šéf Senátu Milan Štěch (67).

Jsou užiteční

Podle politologa Josefa Mlejnka se Hamáček obklopuje lidmi, kteří ho mohou podržet. Nemusí tak nutně jít o personální vyprázdněnost. „Je to i jejich působením uvnitř ČSSD. Jsou to lidé, kteří pro něj mohou něco udělat,“ vysvětluje Mlejnek. Sociální demokracie by přitom potřebovala doslova zásah shůry. Preference jí dlouhodobě padají a také kauza Vrbětice, v níž šéf ČSSD čelí nařčení z vlastizrady, straně rozhodně nepřidala. Je tak možné, že do voleb se ještě objeví další staré známé tváře. Pomůže i »buldozer«, bývalý předseda strany i vlády Jiří Paroubek (68)? „Nějaká spolupráce probíhá, ale nechci to komentovat,“ řekl Paroubek Aha!. Dotaz, s jakými překvapeními ještě vyrukuje, nechal včera Hamáček bez odpovědi.

Kauza zabaveného landroveru

Kromě podrazu na tehdejší vedení ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou (49), pro které se ujal výraz „lánský puč“, má Hašek na triku také další kauzu. Podle Seznam Zprávy v roce 2015, kdy byl jihomoravským hejtmanem, si Hašek od tamní záchranky »vypůjčil« k osobnímu užívání terénní landrover za 2,1 milionu. Vůz se v garážích záchranky objevil znovu až po krajských volbách v roce 2016, které Hašek projel. Případ ale policie uzavřela s tím, že Hašek drahý tereňák využíval v „souvislosti s probíhajícími záležitostmi krizového řízení a za účelem řešení úkolů spojených s integrovaným záchranným systémem“.

Přečtěte si
zadnice
12. 5. 2021 • 16:27

Před koncem ČSSD v poslanecké sněmovně je to už jedno!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.