Hamáčkova cesta necesta. Netolický: Handl jsme neřešili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Hamáčkova cesta necesta. Netolický: Handl jsme neřešili

Martin Netolický
Martin Netolický (Jiří Koťátko, E15)

– O získání milionu vakcín Sputnik V z Ruska mluvil vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) i s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým (38, ČSSD). Ten ale zároveň odmítl, že by s ním řešil vrbětickou kauzu. 

O společné schůzce Hamáčka  s Netolickým napsal včera server Sezznam Zprávy. Vicepremiér se podle Netolického do Moskvy chystal s plánem, že zajištěním ruské vakcíny proočkuje Česko a pozvedne tak skomírající ČSSD před volbami. „Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ citovaly Seznam Zprávy původně utajeného Hamáčkova stranického kolegu. Později se ze »zdroje« vyklubal právě Netolický. Vrbětickou kauzu prý ale vůbec neřešili. „To, co já určitě neumím a nemůžu potvrdit, je záležitost těch Vrbětic . To nezmiňoval vůbec a neříkal mi k tomu vůbec nic. Tu konstrukci výměnného obchodu nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ dodal hejtman s tím, že s Hamáčkem řešil jeho ruskou misi jen okrajově.

V ten samý den se na ministerstvu vnitra měla také odehrát schůzka, na které měl podle serveru Hamáček mluvit o výměně ruské vakcíny a summitu Vladimira Putina (68) a Joea Bidena (78) v Praze za ututlání výsledků vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích. Schůzky se zúčastnili velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, policejní ředitel Jan Švejdar i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ale dorazil později. Hamáček ale informace které Seznam Zprávy opakovaně popřel a na autory reportáže Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podává trestní oznámení, civilní žalobu na vydavatele a bude požadovat odškodnění 10 milionů korun.

Vicepremiérova »kamufláž«

Podle pondělního zjištění serveru Seznam Zprávy měl ministr vnitra plánovat před zveřejněním vrbětické kauzy cestu do Moskvy. Tam měl vyjednat dodávky milionu dávek vakcíny Sputnik V výměnou za umlčení detailů výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Serveru to měli potvrdit sami účastníci schůzky, kteří Hamáčkovi nápad rozmluvili. Podle vicepremiéra šlo ale o kamufláž, aby Rusové nepřišli na plánované zveřejnění vrbětické kauzy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.