Odhalte včas řídnutí kostí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odhalte včas řídnutí kostí!

Denzitometrické vyšetření ukáže vše potřebné.
Denzitometrické vyšetření ukáže vše potřebné. (scom)

Denzitometrie neboli měření hustoty minerálů v kostech je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence osteoporózy. Ta může v pokročilém stadiu způsobovat ošklivé zlomeniny dokonce i při lehkém nárazu nebo kýchnutí. Kostní denzitometrie umí riziko osteoporózy včas odhalit a léčit.

Vyšetření mohou podstoupit pacienti se žádankou od specialisty, například od ortopeda, gynekologa nebo revmatologa. Doporučuje se mužům i ženám nad 55 let, především však ženám po menopauze. Mladší pacienti mohou na vyšetření na základě doporučení lékaře, například v důsledku úrazů nebo onkologických onemocnění. Od 50 let věku hradí denzitometrii některé pojišťovny, zda ta vaše, zjistíte na pobočce nebo webových stránkách. Úkon můžete podstoupit i jako samoplátce.

„Za onemocněním stojí nejčastěji nedostatek hormonu estrogenu, který zásadně ovlivňuje metabolismus kostní tkáně. Hladina estrogenu u žen klesá především v menopauze – obzvlášť pokud k ní dojde před 45. rokem nebo například následkem operace,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Zezulová, radioložka z EUC Kliniky v Brně.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.