Zničená psychika a zdraví? Zázračná samoléčba barvami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zničená psychika a zdraví? Zázračná samoléčba barvami

Terapie barvami
Terapie barvami (istock.com)

Červená proti vyčerpání, oranžová na depresi a modrá, když jsme podráždění. Už staří Řekové věděli, že barvy mají blahodárné účinky na naši psychiku. Dnes se ovšem terapie barvami používá také jako podpůrná léčba různých zdravotních obtíží...

Pozitivního vlivu barev na tělo si všimli antičtí filozofové. První řecké masti a tinktury proto měly výrazné odstíny – vypadaly spíš jako jedy než jako léky. Později se chromoterapie rozšířila i do dalších koutů světa: do Číny, Egypta i Indie. V alternativní medicíně má své místo dodnes. Základem metody je přitom obyčejná fyzika! Ze školních lavic jistě víme, že barvy jsou v podstatě vlnové délky světla, které naše oko zachycuje ze slunečních paprsků. Každá barva má jinou vlnovou délku (červená nejdelší, fialová nejkratší). Na základě toho dokážeme rozlišit různé odstíny. A stejně jako smysly ovlivňují i chod našeho těla, ovlivňují jej i barvy. Působí totiž bezprostředně na náš nervový a hormonální systém.

Červená

Dodává energii, sílu, pomáhá překonávat překážky a podporuje tvůrčí schopnosti. Navíc zrychluje metabolismus.
NEMOCI: Posiluje imunitu, ulevuje od nechutenství, zácpy, tlumí chronický kašel. Osvědčuje se při léčbě nízkého krevního tlaku a kožních potíží.

Růžová

Je barvou lásky a dobrých mezilidských vztahů. Má uklidňující efekt, dokáže zvednout náladu a povzbudit optimismus. Zklidňuje rozbouřené emoce po hádkách. NEMOCI: Doporučuje se pro osoby trpící nechutenstvím. Pomáhá taky při léčbě srdečních onemocnění.

Žlutá

Povzbuzuje kreativitu, pomáhá při učení, protože mj. udržuje bdělost a koncentraci a vylepšuje paměť. Napíná pokožku, proto se využívá v kosmetice.
NEMOCI: Podporuje činnost jater, žaludku, žlučníku a slinivky břišní. Harmonizuje organismus po prodělané nemoci.

Zelená

Je barvou přírody. Proto působí proti stresu, osvěžuje, zklidňuje a napomáhá rychlejšímu usínání.
NEMOCI: Uzdravuje sluch, zrak, pomáhá při onemocnění dýchacích cest. Využívá se také při revmatismu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (17. 10. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.