Houba dlouhověkosti! Češi šílí po vzácné lesklokorce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Houba dlouhověkosti! Češi šílí po vzácné lesklokorce

Tajemná houba s podivným názvem a magickými účinky - to je Reishi.
Tajemná houba s podivným názvem a magickými účinky - to je Reishi. (archiv)

Plný košík pravých hříbků? Omyl! Skutečný houbařský úlovek vypadá jinak. Alespoň pro někoho. Češi šílí po vzácné lesklokorce zvané reishi, používané v alternativní medicíně. Jedna jediná houba se dokonce prodává za více než tisíc korun.

Lesklokorka je sice nejedlá, ovšem sušená se užívá k léčení nejrůznějších neduhů. Populární je zejména v Asii a je důležitou součástí tzv. tradiční čínské medicíny. „Prodám za 1300 korun lesklokorku reishi. Čtyři tisíce let využívaná pro nespočet účinků na zdraví,“ stojí v jednom z inzerátů, které lze najít na internetu. A houbu nabízejíí i další houbaři. „Vím, že se prodává a cena není malá,“ potvrzuje mykolog Dalibor Marounek. Sám prý lesklokorku také sbírá. „Říká se jí houba dlouhého života. Suším ji, strouhám a dělám z ní čaj,“ říká mykolog. Hezká dekorce Lesklokorku našel i čtenář Aha! pan Jiří na Kutnohorsku. Houbu ale neprodává ani z ní pro sebe nevyrábí žádné prostředky pro alternativní léčbu. „Nechám ji uschnout a nalakuji. Je to pěkná dekorace,“ usmívá se houbař.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.