Přístroj Stretta: Naděje pro pacienty s refluxem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Přístroj Stretta: Naděje pro pacienty s refluxem!

Ošetření pacienta s refluxní chorobou jícnu přístrojem Stretta.
Ošetření pacienta s refluxní chorobou jícnu přístrojem Stretta. (Foto FN Plzeň)

Novou metodu, jak ulevit pacientům s refluxem, vyzkoušeli poprvé v Česku lékaři plzeňské fakultní nemocnice. Spočívá v zavedení proudu o velmi nízké frekvenci do svaloviny svěrače jícnu.

Reflux znamená, že dochází k nedostatečné činnosti svěrače a obsah žaludku proudí zpět do jícnu. Na chorobu pacienty upozorní pálení žáhy, kyselo v ústech, nevolnost či bolest na hrudi. Cvičení, úprava životosprávy či užívání léků až u třetiny lidí nezabírá. Operace má efekt asi pět let.

Léčba novinkou, přístrojem Stretta, má efekt až dvojnásobný. „Speciálním přístrojem podobným endoskopu, který má na konci čtyři malé vysouvací hroty, se proud o velmi nízké frekvenci aplikuje do přesně určených míst přechodu jícnu a žaludku,“ uvedl lékař Karel Balihar z I. interní kliniky. Procedura trvá asi 40 minut a nepoškodí tkáň. Ta se s odstupem týdnů elasticky zpevní. Komplikací je, že přístroj, jednorázový pro každého pacienta, stojí 60 tisíc korun a nehradí jej pojišťovna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.