Vědci znají rizikové skupiny: Komu hrozí dlouhý covid? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vědci znají rizikové skupiny: Komu hrozí dlouhý covid?

Očkování chrání nejen před komplikovaným průběhem nemoci, ale také nepříjemnými následky.
Očkování chrání nejen před komplikovaným průběhem nemoci, ale také nepříjemnými následky. (Foto Aha! – J. Poláček, reprofoto ČT, ara)

Bolest hlavy, únava, dušnost, nespavost. Proč některé lidi trápí ještě měsíce po překonání infekce tzv. dlouhý covid? Vědci zkoumali, jaké jsou rizikové faktory. Odhalili čtyři skupiny pacientů.

Lékaři sledovali na 400 lidí, kteří onemocněli covidem mezi dubnem a prosincem 2020. Zajímal je nejen průběh samotné nemoci, ale i to, jak se zotavovali. „Ukázalo se, že jedna třetina pacientů hlásila jeden až dva symptomy dva měsíce poté, co byli prohlášeni za zdravé, tedy po negativním testu. Nejčastěji šlo o potíže s dýcháním, ztrátu čichu, bolesti svalů a únavu,“ uvádí studie zařízení Long Beach Department of Health and Human Services. Dalšími příznaky byl třeba příliš vysoký, nebo dokonce i příliš nízký krevní tlak. U některých lidí přetrvávala i nespavost.

Pohlaví, nemoc

Vědci vysledovali, že dlouhý covid trápí častěji ženy než muže. Dalším rizikovým faktorem je věk nad 40 let, kdy už organismus nemá takové schopnosti regenerace jako u mladších lidí. Třetí rizikovou skupinou jsou lidé tmavé barvy pleti, kteří hlásili horší obtíže než běloši. S dlouhodobými následky prodělaného covidu se pak často potýkají lidé s poruchami imunity.

Souží i děti

Dlouhý covid nekomplikuje život jen dospělým, může se objevit i u dětí. Podle britského statistického úřadu The Office for National Statistics se po prodělané infekci koronavirem objeví u 12,9 % dětí ve věku 2 až 11 let, u 14,5 % dospívajících ve věku 12 až 16 let a u 17,1 % mladých lidí vě věku 17 až 24 let. Dlouhý covid ale nesmíme zaměňovat se syndromem PIMS-TS, což je vážný, až smrtelný zánět cév, který se u dětí také může po koronaviru projevit. Naštěstí je však stále relativně vzácný.

Vojtěch prosí: Očkujte se, jinak nemocnice

Už druhým týdnem ministerstvo zdravotnictví Adama Vojtěcha (34, za ANO) veřejnosti »dluží« cenné stastistiky. Dosud se úřad zmohl jen na varování, že většina lidí bez očkování končí v nemocnicích. „Prosím, očkujte se. V nemocnicích končí hlavně neočkovaní lidé,“ apeluje na Twitteru ministr Vojtěch. Podle dřívejších ujištění už v průběhu minulého týdne jsme se měli dostat k údajům, kolik lidí se nově nakazilo s očkováním a kolik lidí – očkovaných i nečkovaných – leží s covidem v nemocnicích. „Ano, připravujeme to. Zatím lze říct, že obecně v nemocnicích končí 80 až 90 procent lidí bez očkování,“ napsal Aha! mluvčí rezortu Daniel Köppl již před dvěma týdny. Na opakavané dotazy, kdy tyto údaje zveřejní, ale již Köppl nereagoval...

Vakcíny pomohou

Přestože se i plně očkování lidé mohou koronavirem nakazit, ukazuje se, že vakcína chrání nejen před těžkým průběhem choroby, ale i před dlouhým covidem. Podle výzkumného ústavu King’s College v Londýně jen pět procent očkovaných, kteří se nakazili, hlásilo přetrvávající potíže déle než čtyři týdny. U neočkovaných je to podle různých studií 10 až 33 %.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.