Zdravotní sestra roku Věra Suchá: Covid ji poslal na vozík | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zdravotní sestra roku Věra Suchá: Covid ji poslal na vozík

Věra Suchá je velká bojovnice!
Věra Suchá je velká bojovnice! (Archiv Věry Suché, ula)

Má vážné zdravotní problémy, přesto dosud pracovala jako zdravotní sestřička. Během pandemie se Věra Suchá (46) z Kolína, která trpí roztroušenou sklerózou, nakazila covidem. Komplikace ji připoutaly na invalidní vozík. Odmítá se poddat, rve se s osudem, chce znovu chodit.

Věru k povolání sestřičky přivedla vlastní nemoc, o níž se dozvěděla v osmnácti letech. „V té době bylo o roztroušené skleróze málo informací a já chtěla zjistit, co je zač,“ vypráví žena, kterou v roce 2011 pacienti nominovali na titul »Sestra roku« a ona ho získala! Boj o život I přes zákeřnou chorobu pracovala v ambulanci v Kutné Hoře a sloužila i služby v kolínské nemocnici. Letos v březnu se jí ale obrátil život naruby. „Onemocněla jsem covidem a měsíc bojovala v nemocnici doslova o život. Doma na mě ve strachu, co bude dál, čekal manžel a dvě dospívající dcery,“ líčí Věra. Celý měsíc byla upoutána na lůžko. „Můj celkový zdravotní stav se kvůli tomu výrazně zhoršil a já z nemocnice odjížděla na invalidním vozíku. Vděčná, že jsem živá,“ popisuje sestřička. Jde za svým Po návratu domů na sobě začala makat, aby se mohla znovu postavit na vlastní nohy. „S pomocí manžela a fyzioterapeutů jsem šla tvrdě za svým cílem. Každodenní rehabilitace a cvičení přinesly ovoce, dokázala jsem se z vozíku zvednout a jsem schopna s pomocí chodítka ujít pár kroků,“ říká. Jenže co bude dál?

„Mám problémy se ztrátou síly v nohou, jsou tuhé a brní mě. To vše vede ke zvýšení celkové únavy, což začalo negativně ovlivňovat i můj psychický stav,“ říká zdravotní sestřička. Obtíže jí dělá ujít i kratší vzdálenost. Pomoc přitom existuje. „Ráda bych si koupila WalkAide. Jde o přístroj, který mi umožní prodloužit dobu, kdy budu moci poskytovat péči pacientům v ambulantním prostředí v Kutné Hoře. Poté bych se i ráda vrátila na pár služeb do nemocničního prostředí v Kolíně,“ říká Věra Suchá. Přístroj za 340 000 korun však zdravotní pojišťovny nehradí.

Pomáhají elektrické impulzy

Přístroj WalkAide pomocí cílených elektrických impulzů nízké intenzity dráždí nerv, který vyvolá stažení svalu a jeho pohyb. Jen před pár dny objevila sestřička Věra ještě přístroj Bioness. Ten navíc učí impulzy tzv. svalstvo znovu správnému pohybu, zlepšuje rozsah pohybu, zabraňuje ochabování svalů a zlepšuje prokrvení nohou. „Při nášlapu mi zvedá nejen špičku, ale i koleno. A ta stimulace je podstatně znát,“ vysvětluje. Je ale podstatně dražší a pojišťovna ho rovněž nehradí. Na obě nohy stojí 730 tisíc korun. Pomoci Věře můžete i vy, stačí se zapojit do sbírky na webu znesnaze21.cz, a to i jen malým příspěvkem. „Ráda bych se jako donedávna aktivní člověk vyhnula plné invaliditě. Svou práci miluji a budu vděčná, když se budu moci opět vrátit zpět do původních zajetých kolejí a budu moci pomáhat lidem,“ říká sestřička.

Věra onemocněla covidem-19, nyní nemůže chodit:

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.