Chřipka zmutovala a lékaři radí: Očkujte se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chřipka zmutovala a lékaři radí: Očkujte se!

Vojtěchův rezort zve lidi na další očkování.
Vojtěchův rezort zve lidi na další očkování. (Archiv Blesku)

Kromě očkování proti covidu se české ordinace chystají i na vakcinaci proti chřipce. Ta sice loni kvůli koronavirové pandemii téměř zmizela, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (34, za ANO) se letos vrátila v plné »parádě «, a ještě k tomu zmutovala.

„Chřipka nikam nezmizela. Je to rizikové onemocnění, které může představovat pro některé pacienty riziko hospitalizace, potažmo úmrtí,“ upozornil včera ministr Adam Vojtěch a varoval, že vir zmutoval a očkování proti chřipce je dle něj letos důležitější než kdy jindy. Jeho slova mířila pak hlavně k seniorům a dalším rizikovým skupinám.

Víc vakcín

Vojtěch se včera také pochlubil, že se jeho rezortu podařilo vyjednat víc vakcín proti chřipce. Letos by jich do Česka mělo dorazit jeden milion a osmdesát tisíc. V ordinacích je pak nyní asi 300 tisíc vakcín. Letošní chřipka, která podle expertů zmutovala, může rizikovým skupinám zkomplikovat život. Na boj s mutací jsou ale vakcíny prý připravené, každoročně se totiž upravují.

Bude test

Varování včera přidal i šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, který upozornil na skutečnost, že příznaky chřipky jsou velice podobné těm covidovým. Pacienty s nemocemi dýchacích cest tak chtějí praktici testovat. Nejen covid, ale i chřipka může podle něj vést k hospitalizaci, nebo dokonce i k úmrtí a ročně může jít až o 1500 pacientů. „Každý pacient s respiračním infektem by měl být v ideálním případě vyšetřen lékařem a měl by mu být udělán antigenní test,“ řekl Šonka. Podle výsledku tak budou následně léčit buď chřipku, nebo covid.

Dvě injekce zároveň?
Do dvou ramen

Už v srpnu doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) pod vedením Petra Smejkala spojit třetí dávkou vakcíny proti covidu s očkováním proti chřipce. Doporučila to i Česká vakcinologická společnost. Podle té se očkováním v jeden den usnadní logistika a pacienti tak nebudou muset k lékaři chodit nadvakrát. A také ukazují na příklad, že třeba v jeden den se očkuje i proti pneumokoku a chřipce. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová pak popsala, jak by taková dvojitá vakcinace mohla vypadat. „Kdo bude mít zájem, může se v jeden den naočkovat jak proti covidu, tak proti chřipce. Samozřejmě do různých aplikačních míst,“ uvedla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.