Vládní plán, jak lidi motivovat k očkování: Zkrátí platnost testů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vládní plán, jak lidi motivovat k očkování: Zkrátí platnost testů!

Koronavirus: Očkování vakcínou Pfizer.
Koronavirus: Očkování vakcínou Pfizer. (Reuters)

Česká populace je proočkována jenom ze šedesáti procent. Podle ministerstva zdravotnictví to ale nestačí, a proto chce lidi více motivovat k vakcinaci. A jak? Zkrátit se má platnost testů na covid.

O zkrácení lhůty, po kterou bude test na covid platit, jednala včera vládní rada pro zdravotní rizika. „Platnost PCR testu se má zkrátit ze sedmi dnů na 72 hodin a u antigenního testu ze tří jenom na jeden den,“ oznámil premiér Andrej Babiš (67, ANO) s tím, že takto to navrhne ministerstvo zdravotnictví na pondělní vládu ke schválení.

Karanténa týden?

Kromě toho se má zkrátit i doba trvání nařízené karantény, která aktuálně trvá 14 dnů. O kolik ale včera oficiálně nikdo neuvedl. Jen ministr školství Robert Plaga (43, za ANO) navrhoval včera na Twitteru, aby tato lhůta byla nově 7 dní. Změny by mohly začít platit od pondělí 25. října.

Chtějí 80 procent

Jaký je důvod těchto změn? Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (58) nízký zájem o očkování. „Zkrácení platnosti testů je motivační, aby se nechali lidé naočkovat, protože my vidíme očkování jako jedinou cestu ven,“ vysvětluje a dodává, že se Česko musí dostat z 60 na 80 procent. „Oslovíme proto také jednotlivé starosty a hejtmany, že jim do oblastí s nízkou proočkovaností budeme vysílat mobilní vakcinační týmy, které místní budou přesvědčovat,“ dodává Svrčinová.

Šéf lékařské komory Kubek: Ať si je lidi platí!

Krok rezortu zdravotnictví vítá šéf České lékařské komory Milan Kubek (53) a šel by ještě o krůček dál. „Já se netajím tím, že jsem zastáncem, aby testy, které slouží jako vstupenka ke kadeřnici, do hospody nebo na koncert pro lidi, kteří se odmítají očkovat, tak aby si je platili,“ řekl Aha! s tím, že tento model je třeba ve Francii.

Víte, že...

...za středu přibylo v Česku 1497 nově nakažených, což je o 450 více než v předchozím týdnu?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.