Vojtěch bije na poplach: JE TU EPIDEMIE NEOČKOVANÝCH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vojtěch bije na poplach: JE TU EPIDEMIE NEOČKOVANÝCH!

Covid v Česku opět sílí.
Covid v Česku opět sílí. (Reuters, abl, Blesk)

Další vlna je tady. Ve špitálech leží přes tisíc pacientů s covidem-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35, za ANO) varuje, že nákaza se šíří a naplňují se tak rizikové scénáře. Kvůli nízké vakcinaci u mladých se navíc snižuje věk hospitalizovaných.

Nemocnice se podle odhadů zdravotnických statistiků budou v příštích týdnech dál plnit pacienty s covidem. Podle Vojtěcha se nyní jedná o epidemii neočkovaných. „Kdybychom měli proočkovanou populaci, tak bychom mohli už zítra zrušit všechna opatření a vrátit se zpět k normálnímu životu,“ prohlásil včera Vojtěch s tím, že se očekávají perné týdny, kdy budou stoupat počty nakažených.

Problémový kraj

V některých regionech začíná pandemie nabírat pořádně na síle. Podle Vojtěcha jde hlavně o Moravskoslezský kraj, kde se vir rychle šíří a hrozí znovu omezení ostatní péče v nemocnicích. Vláda ale zatím zpřísňuje opatření jen pozvolna, jako když nařídila v pondělí testování ve školách v některých okresech. K dalším restrikcím ale může přikročit podle vývoje situace.

Mladší ročníky

Aktuálně je průměrný věk hospitalizovaných lidí bez očkování kolem 65 let. U těch na jednotkách intenzivní péče je to pak dokonce okolo 60 let. To průměrný věk očkovaných pacientů na nemocničních lůžkách se pohybuje kolem 75 let. Navíc jich je podstatně méně. To je zapříčiněno zejména nižším zájmem mladších ročníků o vakcinaci. Zatímco seniorů nad 65 let si nechalo dát obě dávky okolo 83 procent, v celé populaci je proočkováno jen necelých 57 procent.

Do práce se zatím pouštět bude

Mnoho lidí vyděsil pondělní výrok dosluhujícího ministra vnitra Jana Hamáčka (42, ČSSD), že v rizikových oblastech se zvýšeným počtem nakažených by se museli zaměstnanci prokazovat bezinfekčností. Jinak nebudou vpuštěni do práce. Ministr Vojtěch ale včera veřejnost uklidnil: „V tuto chvíli to na pořadu dne není.“ Zároveň si dále myslí, že by bylo komplikované a složité řešit takovou změnu jen na základě mimořádného opatření. I Hamáček sám tvrdil, že by bylo nutné upravit zákony.

Nebezpečná práce hygieniků

Hygienici provedou týdně až 1500 kontrol dodržování protiepidemických pravidel. „Chodíme ve dvojicích, protože bohužel naši pracující jsou velmi nevybíravým hrubým způsobem napadáni, ať už ze strany klientů těch zařízení, tak ze strany provozovatelů,“ popsala útrapy hlavní hygienička Pavla Svrčinová (58). Ta se rozpovídala i o problematické situaci u hranic s Polskem, kde na výjezd lékařů v rámci očkovacího týmu bylo házeno kamení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.