Covid opět nabírá na síle: Nejvíc nakažených od dubna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Covid opět nabírá na síle: Nejvíc nakažených od dubna

Covid v Česku dramaticky sílí. Nemocnice se připravují na nápor, politici přou o data
Covid v Česku dramaticky sílí. Nemocnice se připravují na nápor, politici přou o data (Archiv Blesku)

Šíření koronaviru zrychluje. V pondělí přibylo 2521 nakažených, to je nejvíc od konce dubna. Roste i počet těžkých případů. Některé nemocnice už zakazují návštěvy a znovu otevírají covidové jednotky.

Čísla vůbec nevypadají dobře. V nemocnicích je 544 lidí s covidem, tedy nejvíce od konce května. Za poslední týden zemřelo 54 covid pozitivních, což je o 10 více než za celé září. „Česko se přesouvá do rizikového scénáře vývoje epidemie,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Statistik dodal, že doufal, že podobná slova už nebude muset nikdy říkat. „Proočkovanost naší populace je bohužel nedostatečná na to, abychom dosáhli kolektivní imunity,“ myslí si Dušek. Pokud se nám nepodaří šlápnout na brzdu, může podle něj být v listopadu v nemocnicích víc než tisíc pacientů s covidem, z toho 250 na jednotce intenzivní péče.

Chystají se na nápor

Nemocnice v Českých Budějovicích už nyní opět přebudovala infekční oddělení na covidovou jednotku. Nemocní s jinými nakažlivými chorobami se budou muset léčit na ostatních odděleních. Covidárium otevřela i Městská nemocnice Ostrava. Řada zdravotnických zařízení zakázala kvůli nepříznivému vývoji pandemie návštěvy nebo se k tomu chystá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.