Bez »lejstra« a peněz do hospody nelez! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bez »lejstra« a peněz do hospody nelez!

Host U Pinkasů prokazuje mobilní aplikací svou bezinfekčnost.
Host U Pinkasů prokazuje mobilní aplikací svou bezinfekčnost. (Foto Aha! – Michal Protivanský )

Bez potvrzení vás neobslouží. To od včerejška platí ve všech restauracích, hospodách a barech v Česku. Stát totiž zpřísnil protiepidemická pravidla, kde všude prokázat svou bezinfekčnost.

Na dodržování přísnějších opatření od včerejška dohlíží týmy policistů a hygieniků. „Krajské hygienické stanice jsou v kontaktu s krajskými ředitelstvími policie a na krajské úrovni se již uskutečnila jednání, je tam dohoda o spolupráci,“ řekl včera po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD). Hospodští a restauratéři totiž od 1. listopadu musí u svých zákazníků, neplatí v případě jídla či pití sebou, zkontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti. Tu klient musí dokázat »lejstrem« o ukončeném očkování (obě dávky), o prodělání nemoci či negativním testem na covid.

Od listopadu platí

  • Testy na covid už nejsou zadarmo a musí za ně lidé platit, jejich cena je 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní. Stát je hradí jenom dětem do 18 let a pak těm, které na ně pošle hygiena či lékař.
  • Kromě zpoplatnění se mají testy i novou platnost, PCR platí 72 hodin (počítá se ode dne odběru) a antigenní test jenom 24 hodin.
  • Začalo testování dětí ve školách, týká se jenom neočkovaných žáků v osmi nejpostiženějších regionech (České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná). Příští týden se počet škol rozšíří a kontrola nákazy u studentů se provede ve 31 z celkových 77 okresech.

U Pinkasů hosty kontrolují, ale tvrdí: Je to likvidace gastronomie!

Nová opatření se od včerejška týkají i první pražské plzeňské restaurace U Pinkasů. „Opatření je nesmyslné. Přijde mi to jako pomalá likvidace gastronomie. Do dvou týdnů ho soudy zruší stejně jako ty ostatní. Tolerovat to ale musíme, jinak bychom skončili v anarchii,“ vysvětlil ředitel restaurace František Novotný. Nařízení o prokázání bezinfekčnosti na koronavirus v mobilu nebo na papíře v podniku kontrolují. „Lidé jsou chápaví a potvrzení sami ukazují. Otázka je, co se bude dít večer, až k nám přijde třeba někdo v náladě, “ dodal.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.