Nově nemocných stále přibývá: Jen v sobotu 1157 nakažených | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nově nemocných stále přibývá: Jen v sobotu 1157 nakažených

Čísla rostou, zavírání obchodů ale prý zatím v plánu není.
Čísla rostou, zavírání obchodů ale prý zatím v plánu není. (Foto Aha! – Tonda Tran, Michal Protivanský)

Nejvíce nových případů koronaviru ve víkendový den od začátku května. V sobotu testy odhalili 1157 nakažených. Rostou i další parametry, ty se ale v jednotlivých krajích velmi liší. Opět se také uvažuje o dalším testování dětí.

O volných dnech se testuje méně, takže zpravidla bývá i méně nově pozitivních. To ale v sobotu neplatilo, testy odhalily 1157 nemocných. Minulou sobotu to přitom bylo jen 665. Nejvíce případů přibylo minulý týden v pátek, celkem 1789. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, je 1,41. Setrvale roste takzvané incidenční číslo, které udává počet nově infikovaných za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nyní je dle údajů ministerstva zdravotnictví 86, před týdnem mělo přitom hodnotu 56.

Jenže v tomto ohledu jsou velké rozdíly mezi jednotlivými regiony. Nejrychleji se nákaza šíří v Moravskoslezském kraji, kde za týden připadá na 100 tisíc obyvatel 141 nakažených. V jižních Čechách se incidenční číslo zvýšilo na 136, sto a více případů má ještě Olomoucký a Plzeňský kraj, těsně pod touto hranicí je Praha. Naopak relativně málo se infekce šíří v Libereckém a Královéhradeckém kraji, kde činí 26.

Přibývá hospitalizovaných

V nemocnicích bylo v sobotu 463 pacientů nakažených covidem, o 135 víc než o týden dříve. Z toho téměř pětina, 86, je ve vážném stavu. Počet pacientů s těžkým průběhem covidu stoupl proti předcházejícímu týdnu o 29.

Neočkovaní vedou

Stále platí, že naprostá většina nově nakažených jsou lidé bez očkování. V pátek na ně připadalo 74,6 % nových případů a tvořili téměř 70 % pacientů, kteří s covidem skončili v nemocnici.

Čeká děti další testování?

Skupina odborníků kolem epidemiologa Petra Smejkala doporučuje opět otestovat žáky a studenty. Ovšem jen v okresech, kde počet případů na 100 tisíc obyvatel za týden přesahuje 100. Týkat by se také mělo jen těch dětí, které covid neprodělaly a nejsou očkované. Co odborníci naopak nedoporučují, je znovuzavedení restriktivních opatření, jako zavření obchodů či škol. „Doporučujeme hlavně průběžná, levná opatření: očkování, testování a lepší kontroly,“ uvedl vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. O dalším postupu rozhodne vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) deklaroval, že další kroky týkající se koronaviru chce diskutovat s koalicemi SPOLU a PirSTAN, aby opatření, která by byla nyní přijata, nebyla vzápětí rušena.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.