Vojtěch: Nakažených na školách je málo, ale... Testy znovu na podzim? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vojtěch: Nakažených na školách je málo, ale... Testy znovu na podzim?

Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha (Blesk:Jan Vilimek)

Třikrát od počátku školního roku museli žáci a studenti podstoupit testování. Ačkoliv podle Adama Vojtěcha (34, za ANO) výsledky ukázaly, že školy semeništěm covidu nejsou, ministr zdravotnictví nevylučuje další testovací kolo.

Na začátek několik čísel – během třetích testovacích kol se výskyt covidu potvrdil na 326 školách. Celkem PCR testy odhalily 438 případů nákazy. Více nakažených bylo mezi středoškoláky než na základních školách. V případě SŠ šlo o 290 nakažených, na ZŠ 148. „Nejsou tam žádné masivní clustery, aby se musely školy zavírat,“ glosoval včera výsledky Vojtěch.

Ministr také připustil, že další plošné testování by mohlo proběhnout na podzim. „Pravděpodobně by to byla dvě kola, ale to ještě budeme konzultovat s hygieniky,“ řekl Vojtěch s tím, že na podobný případ je testů v zásobě dostatek. Ministr školství Robert Plaga (43, za ANO) zase ředitele ujistil, že pokud k dalšímu testování dojde, školy se o něm dozvědí v dostatečném předstihu.

Testovat očkované? Ne!

„Záchyty se zvýšily, ale stále nejsou dramatické. Jsme v hladině kolem 25 případů na 100 tisíc za týden, což je pořád bezpečné,“ komentoval včera epidemickou situaci Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik. V případě, že by došlo ke zhoršení situace, Dušek navrhl testovat také lidi s dokončeným očkováním. Nápad ale rázně zamítl premiér Andrej Babiš (67, ANO). „Dušek je úředník, který se vyjádřil nepřijatelně, a my máme 75 tisíc úředníků, takže jsem mu řekl, že tohle nemůže nikde vykládat, protože jde o nesmysl. Ani to není realizovatelné, není to možné a nikdy to nebude,“ řekl premiér Parlamentním listům. Tuto možnost následně vyloučil i ministr Vojtěch.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.