ŠKOLÁCI, NÁSTUP NA TESTY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ŠKOLÁCI, NÁSTUP NA TESTY!

Testování dětí v českých školách (duben 2021)
Testování dětí v českých školách (duben 2021) (Blesk: Tonda Tran)

Už třetí školní rok se děti potýkají s koronavirem. A krom toho, že mimo vyučování či jídlo nesmí sundat ochranu úst a nosu, teď některé z nich čeká opětovné testování. Ohlásil to včera ministr školství Robert Plaga (43, za ANO).

V osmi okresech, kde je nyní nejhorší epidemická situace, se budou neočkovaní žáci muset 1. a 8. listopadu podrobit testování. Plaga uvedl, že půjde o okresy České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Byly vybrány podle toho, že zde byly týdenní přírůstky vyšší než 300 na 100 tisíc obyvatel. Rozhodnutí se dotkne 165 tisíc žáků.

„Konvoj ministerstva školství s antigenními testy je již na cestě. Základní a střední školy v osmi okresech, ve kterých ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o testování v termínech 1. a 8. listopadu, je obdrží prostřednictvím zřizovatelů v nejbližších dnech,“ uvedl také ministr.

V případě, že ale rodič za své dítě odmítne testování, může žák i nadále chodit do školy. Jen bude muset mít zakrytá ústa a nos i během vyučování, bude muset sedět dál od spolužáků ve školní jídelně, a nebude moci na hodinách zpívat či cvičit. Testovat se nemusí ani děti, které ve stanovených lhůtách mají prodělanou nemoc, jsou očkované, anebo mají jinde pořízený negativní výsledek (ve stanovených lhůtách).

Při plošném testování na začátku školního roku byly k dispozici i přesnější PCR testy, pokud si o ně školy zažádaly, mohly na ně dostat od státu příspěvek. Tahle možnost zatím k dispozici není, protože nebyl čas na důkladnou přípravu – reaguje se na aktuální situaci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35, za ANO) ale tvrdí, že se to pokusí zařídit. Změna přichází i pro učitele, také od 1. listopadu. „Respirátory mají být povinné při výuce pro pedagogy, kteří nejsou očkováni proti covid-19. Na základě dat, která máme z trasování, vidíme, že často klastry (shluky infikovaných, pozn. red.) ve školách vznikají právě od neočkovaných pedagogů,“ řekl Vojtěch. Výjimka je pro učitele v mateřské škole a pro pečující osoby v dětských skupinách, aby malinké děti mohly dospělým osobám rozumět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.