Jak to bude s testováním u praktiků? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Jak to bude s testováním u praktiků?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Potíže s dýcháním, kašel, teplota – to jsou příznaky covidu. Kdo je u sebe pozoroval, toho jeho doktor poslal na test do speciálního odběrového místa. Jenže to by se mohlo od podzimu změnit a testy by měli dělat sami praktici. 

Praktici by měli testovat pacienty, kteří mají podezření na nákazu koronavirem. Mezi časté symptomy patří horečka, suchý kašel, únava, ale i bolest v krku nebo hlavy. Na dálku mohou praktici podle nového doporučení rezortu zdravotnictví, na kterém se dohodl právě s lékaři, poskytovat péči lidem, kterým nehrozí, že by kvůli covidu skončili v nemocnici.

Má se jednat o antigenní testy. „Vyšetření pacienta a rychlé provedení testu je pro správné a rychlé stanovení diagnózy zásadní a umožní to včasné zahájení správné léčby,“ uvedl k tomu pro ČTK předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Podle sdružení by se totiž ke covidu mělo začít přistupovat jako k chorobě, se kterou se lidé běžně setkají. I dál bude platit, že když vyjde antigenní test pozitivní, dělá se i potvrzující PCR. Ale samotná léčba už bude moci začít prakticky okamžitě.

Všichni do nemocnice?

Rizikové pacienty mohou jejich praktičtí lékaři poslat do nemocnice, kde by jim byly podány monoklonální protilátky. Těžký průběh hrozí starším lidem, obézním, pacientům s onkologickými onemocněními, vysokým krevním tlakem, cukrovkou či plicními nebo chronickými chorobami.

Proaktivní přístup se rozhodně vyplatí, jelikož nelze podat monoklonální protilátky kdykoliv. Vhodné okno je jen v řádu dnů a rozhodně se vyplatí poslechnout doporučení lékařů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.