Vlastimil Válek varuje: Neočkovaní šedesátníci? Zůstanete doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Vlastimil Válek varuje: Neočkovaní šedesátníci? Zůstanete doma!

Vlastimil Válek
Vlastimil Válek (Profimedia)

Situace z loňska se opakuje. Čísla rostou a nemocnice se zaplňují pacienty. Ve vzduchu znovu poletuje slovo lockdown alias plošná karanténa. Mluvit o něm začal horký kandidát na ministra zdravotnictví v nové vládě, Vlastimil Válek (61, TOP 09).

Pokud se bude situace dramaticky zhoršovat, je podle Válka kabinet složený ze SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovců) a PirSTAN připraven na restrikce. „Nedomnívám se, že jsme na hraně celorepublikového lockdownu, nýbrž ... lokálních lockdownů,“ řekl webu Novinky. cz adept na šéfa zdravotnictví. Vyhlašovat by je měly krajské hygieny a jejich epidemiologové. Nějaké formě uzavírky se podle něho nevyhne třeba Moravskoslezský kraj, kde je situace v zemi nejhorší.

Izolace pro neočkované

Válek má v rukávu také opatření směřující na neočkované seniory 60+. Ti totiž podle dat nyní nejvíce zaplňují nemocnice. Pro ně by navrhoval karanténu. A jak by to podle něho mělo vypadat? „Do obchodů by mohli, kdyby měli respirátor a byli tam například v čase, kdy tam nejsou davy lidí,“ vysvětlil. Ostatní zákazníci by v těchto vyhrazených hodinách naopak nakupovat neměli. Jiný režim by byl pro město, jiný pro vesnici, kde bývá třeba jen jeden obchod. Je tu ale i možnost, aby toto opatření vůbec neplatilo. ,,Musí se naočkovat, anebo holt budou v lockdownu, aby se nenakazili,“ vzkazuje budoucí ministr seniorům. Konkrétní závěry Válek představí až poté, co je dopracuje s epidemiology.

Zájem o vakcínu roste

Raketově roste zájem Čechů o sérum proti covidu. Za poslední týden si pro »včeličku« přišlo přes 52 tisíc lidí, a to hlavně pro první dávku. Vyplývá to z dat rezortu zdravotnictví. A jak tato data ukazují, vyšší zájem je napříč věkovými skupinami, nejvyšší je ale u lidí ve věku 18 až 39 let a 40 až 59 let. Asi o třetinu přibylo prvních očkování u lidí do 18 let a nad 60 let.

Nejednotný názor

Výroky zdravotnického experta TOP 09 v nově vznikajícím kabinetu nevyvolaly pochopení. Šéf lidoveckého klubu Marek Výborný (45) žádné zavírání nechce, stejně jako předseda Pirátů Ivan Bartoš (41). „Lockdown pouze pro neočkované by nebyl rozhodně dobrou cestou, neboť by jen prohloubil současné příkopy ve společnosti a byl složitě vymahatelný,“ napsal Aha! Bartoš s tím, že stát by se měl primárně soustředit na dodržování protiepidemických opatření.

Stejně mluví i šéf opoziční SPD Tomio Okamura (49). „Lockdown není řešení ... odmítáme diskriminaci neočkovaných,“ napsal Aha!. A co na to současné vedení ministerstva zdravotnictví? „Zastáváme názor, že má smysl přijímat pouze ta opatření, která jsou prakticky vymahatelná,“ napsal Aha! mluvčí rezortu Daniel Köppl s tím, že Válkův nápad neznají do detailu, tak se zatím více vyjadřovat nebudou.

Celý článek naleznete v tištěné podobě AHA! (30.10.2021)



Přečtěte si
jity
1. 11. 2021 • 12:30

Ty fašounky jste si zvolili, tedy hlavně pražáci. Tak nyní držet klapačku a poslouchat.

UFO1
1. 11. 2021 • 06:41

Potápěč TOP

janapi
30. 10. 2021 • 21:41

Pane Válek to je ale debilovina! Jak dokážete, že ty neočkované "60" co nyní zaplnili nemocnice-nenakazili očkovaní "40"?

hejhej
30. 10. 2021 • 09:45

malejavelkej: Ten chlap je neskutečný magor !!!!!! V TOPce není nikdo normální .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.