30 minut hrůzy! Probrala se při operaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

30 minut hrůzy! Probrala se při operaci!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Polka Beata Szulzová podstoupila v roce 2014 operaci, kterou sice přežila, ale odnesla si z ní celoživotní trauma. Zažila totiž noční můru každého pacienta i anesteziologa – uprostřed zákroku se na operačním stole najednou probudila!

„Cítila jsem se jako zavřená v rakvi. Bylo to děsivé,“ vzpomíná na okamžiky hrůzy žena z města Świecie na severu Polska. Kromě strachu ji po neplánovaném procitnutí zavalila i obrovská vlna bolesti, jenže ona byla v tu chvíli naprosto bezmocná. Fungovat totiž přestaly prostředky, které jí braly vědomí, zato látky ochromující její svaly nadále účinkovaly! Nemohla tudíž křičet o pomoc anebo šermovat rukama. „Nejprve mě napadlo, zda vůbec žiji. Uvnitř člověka je strašná tma,“ svěřila se Szulzová, kterou tehdy nic netušící lékaři operovali dalších 30 minut!

Během té doby cítila každý jejich řez skalpelem, každý vpich jehly... A to vše bez jakéhokoliv znecitlivění! Anestezioložka si prý sice všimla, že se její ruka lehce pohnula, ale ignorovala to. „Řekla, že někam spěchala, pak jí přestala psát propisovačka a odběhla si na záchod,“ uvedla na adresu anestezioložky právnička Beaty Aneta Naworska. Když Szulzová před sedmi lety poprvé popsala, co za hrůzy na sále zažila, nikdo jí nechtěl věřit. „Co to vykládáte?“ odbyla ji prý tehdy jedna z doktorek.

Důležité ale je, že přesvědčila soudce v Bydhošti, a to zejména detailním popisem toho, o čem si povídaly sestry během operace. Ačkoli měla příšerné bolesti, vyslechla si například, jak se setřičky bavily o tom, co si zapisují jejich děti do památníčků. A protože i posudky znalců říkají, že dostala narkózu v nesprávném množství, odklepl Beatě soud nárok zatím nepravomocně) na odškodné ve výši 200 tisíc zlotých, což je asi 1,1 milionu korun. V Polsku jde o přelomový rozsudek. Je to poprvé, co pacient podobný proces nad nemocnicí vyhrál.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.