Nejstarší dětská psychiatrická nemocnice končí: Co s malými pacienty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejstarší dětská psychiatrická nemocnice končí: Co s malými pacienty?

V Opařanech se od roku 1887 starali o dospělé, od roku 1924 pak o děti.
V Opařanech se od roku 1887 starali o dospělé, od roku 1924 pak o děti. (Foto ara)

Je definitivně rozhodnuto. Nejstarší dětská psychiatrická nemocnice v Česku v prosinci ukončí činnost. Aha! to potvrdil jihočeský hejtman Martin Kuba (48, ODS). Důvod? Nedostatek kvalifikovaného personálu.

Dlouhodobá absence dětských psychiatrů a narůstající počet nemocných trápí celou republiku. Teď na to doplatila Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku, která léčila pacienty z různých koutů republiky. Zajištění péče převezme českobudějovická nemocnice. Dohodlo se na tom ministerstvo zdravotnictví a krajský úřad. Má to ale podmínku. „Ministerstvo musí zajistit lékaře, protože my v Českých Budějovicích dětské psychiatry nemáme,“ řekl Aha! hejtman Martin Kuba. Podle jeho slov budou pacienti přechodně umístěni na psychiatrickém oddělení, než vznikne zvláštní oddělení pro děti. „Uvolníme na to budovu archivu, pro který postavíme nový objekt,“ dodal Kuba.

Fungovala od roku 1887
Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech se rozkládá v komplexu bývalého jezuitského kláštera z 18. století. Barokní objekt sloužil od roku 1887 jako psychiatrická léčebna pro dospělé, v roce 1924 přešel na dětské pacienty. V současnosti je v nemocnici 90 lůžek, polovina hospitalizovaných pacientů ve věku od 5 do 18 let je z jižních Čech.

Přečtěte si
AHel
22. 9. 2021 • 17:13

To se zase píší nesmysly. MŠMT přece musí s lékařskými fakultami plánovat počty potřebných či chybějících lékařů předem a pochopitelně je motivovat.... hlavně, že vznikly centra psychiatrická ambulantní, že prý máme moc lidí v ústavech.... zase nějaký bílý protekční spratek na ministerstvu bez odbornosti něco nekvalifikovaného rozhodl no a co, daňový poplatník to zaplatí.... jako vždy.

-bello-
13. 9. 2021 • 22:37

Jasně, že je nárůst.Přibývá dětských magorů ze střídavé péče, přibývá nedonošenců a přibývá dětí zahraničních pracovních sil, kde výchova bývá často na facku.Není personál, se nedivím!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.