Polsko zlevnilo a zákazníci kupují za hranicemi: Češi mají po kšeftě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Polsko zlevnilo a zákazníci kupují za hranicemi: Češi mají po kšeftě

Prodavačka Ivana Hamtilová
Prodavačka Ivana Hamtilová (Foto Aha! – Karel Janeček, Josef Slabý)

Polské ceny od úterý letí dolů a přes hranici tam jezdí ušetřit i Češi. A na to doplácí prodejci na české straně hranice.

Polská vláda kvůli inflaci přes osm procent od úterý srazila daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny na nulu. Trvat to má půl roku. Vedle toho snížila i DPH na pohonné hmoty, z 23 na osm procent. „Já už nekupuji u nás v Petrovicích u Karviné skoro nic. Za hranicí, která je fakt kousek, je všechno levnější. Na benzin jezdím, na nádrži ušetřím přes tři stovky,“ řekl Marian Toráč (50) Aha!, když se včera chystal opět do Polska na nákup.

Je to za polovinu

„Poláci mají levnější jablka, za dvacku kilo, veškerou zeleninu a třeba kuřecí stehna vyjdou na 36 korun. To je skoro o polovinu méně, než u nás. Za stejný nákup dávám u nás pět set, tam dvě stě sedmdesát a míň,“ vypočítal Marian Toráč, proč se mu cesta vyplatí.

Obchodnice je zoufalá: Prodávám jen pečivo!

Odliv zákazníků pocítili i ve Frýdlantském výběžku. „Je sice začátek února, měsíc se teprve rozjíždí, ale lidi tolik nechodí. Spíš si dojdou jen pro chleba nebo rohlíky a na větší nákup jezdí do Polska,“ postěžovala si Aha! Ivana Hamtilová (57), která vlastní krámek s potravinami v malé vesnici Dětřichov.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.