Manželský rádce: 10 tipů pro zdravý vztah | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Manželský rádce: 10 tipů pro zdravý vztah

Jak na zdravý vztah?
Jak na zdravý vztah? (istockphoto.com)

Každý máme samozřejmě o vztahu jinou představu, ale některé skutečnosti se prostě nedají obejít. Abychom mohli fungovat jako partneři, musíme spolu totiž také fungovat jako lidé. A to je těžká disciplína.

1. Nepřetvařujte se

Pokud ve vztahu máte vydržet, nemůžete si hrát na někoho jiného. Neměňte se podle partnera a ani mu to neslibujte.

2. Na rovinu

Mluvte spolu upřímně, nestylizujte se a nelžete. Jasně řekněte, co vás trápí, rozebírejte problémy a to i finanční. Nečekejte, že ten druhý vaše problémy vycítí, nebo naopak, že se bude chovat tak, jak předpokládáte.

3. Bez důvěry to nejde

Když partnerovi nevěříte, vztah v podstatě nemá smysl, je to spíš ozbrojené příměří. Je důležité se cítit ve vztahu bezpečně.

4. Přátelé jsou důležití

Život každého z nás stojí na mnoha základech. Neopouštějte kamarády, ani koníčky a rozhodně je neopouštějte kvůli partnerovi. Mějte i »nepartnerské« zázemí. Pokud vám ho nechce dopřát je něco špatně.

5. Jste tým

Vzájemně si kryjete záda, pomáháte si, neradujete se z neúspěchu partnera. Nesnažte se urvat si šéfovské pravomoci na úkor druhého.

6. Neshody řešte

Hádky a konflikty jsou ve vztahu normální. Je normální, že se někdy naštvete. Důležité je ale to, jak konflikty řešíte. Nesnažte se druhého zahnat do kouta a ponížit.

7. Vztah nemá šéfa

Nečekejte, že se vám druhý bez řečí podřídí, nenařizujte mu, co má dělat a nepokoušejte se ho ovládat. Nedovolte partnerovi, aby ovládal vás.

8. Nastavte a respektujte hranice

Každý z nás má něco, co nedokáže, nebo nezvládá. Pokud toto chování neohrožuje rodinu ani vztah, respektujte to. Poskytujte si navzájem prostor. Důležité je, abyste ho opravdu měli oba, ne jen jeden. Neobětujte se.

9. Rovnováha

Společné rozhodování, společné financování, společná péče o domácnost. Zdravý vztah je vyvážený, pokud to samozřejmě jde. Při ztrátě zaměstnání nebo nemoci nebo třeba mateřské dovolené může víc povinností spadnout na druhého partnera, ale neměl by to být setrvalý stav. Problémem často bývá i výrazná disproporce v majetku partnerů.

10. Neshazujte se navzájem

Děláte si ve společnosti z partnera krutou legraci, nebo ho ponižujete? Zaděláváte si na problém. Nemusí se to vždycky tak jevit, ale tyhle rány pod pás si lidé opravdu dlouho pamatují a je to krok k toxickému chování.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.