Rakovinu tlustého střeva lze přežít, ale... Na kolonoskopii včas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rakovinu tlustého střeva lze přežít, ale... Na kolonoskopii včas!

Na klinice komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně je o pacienty špičkově postaráno.
Na klinice komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně je o pacienty špičkově postaráno. (Foto Aha! – Jiří Nováček a ara)

Klíčem k přežití rakoviny konečníku a tlustého střeva je kolorektální screening. Tedy včasné preventivní vyšetření byť i zdánlivě zdravého pacienta. Zmíněný typ rakoviny totiž patří v Česku mezi nádory s nejvyšším výskytem i úmrtností.

„Ročně na něj umírá 3500 pacientů,“ řekl Aha přednosta kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně Igor Kiss. Rakovinu tlustého střeva přitom lze přežít. Klíčové je přijít včas na kolonoskopii. „Více než padesát procent pacientů přichází bohužel pozdě, ve třetím a čtvrtém stadiu choroby,“ dodal přednosta Igor Kiss.

A to navzdory tomu, že lékaři občany nad 50 let na preventivní kolonoskopická vyšetření adresně zvou. V prvním zachyceném stadiu karcinomu přitom podle brněnských specialistů přežije dalších pět let 90 procent pacientů. Ve třetím stadiu už jen šedesát a ve čtvrtém pouze deset procent.

Pozor už v pětačtyřiceti

Muži jsou tímto typem rakoviny postiženi častěji než ženy. „Nemoc postihuje především lidi ve vyšším věku, začíná se však projevovat už kolem 45. až 50. roku života,“ shodují se onkologové. Dobrou zprávou je, že díky národnímu programu screeningu pacientů, zahájenému před 23 lety, se Česká republika dostala v úmrtnosti na rakovinu konečníku a tlustého střeva z 3. místa na světě na 21. příčku. Nechala před sebou přitom řadu rozvinutých zemí.

Záludný zabiják

Karcinom tlustého střeva a konečníku je záludný v tom, že většina lidí netuší, že je v nebezpečí – příznaky nebývají podle lékařů často zřetelné. Zpozornět by měli ti, kdo trpí změnou pravidelnosti stolice, střídají se u nich průjmy a zácpy, náhle hubnou, objeví se krev nebo hleny ve stolici. Ta může odcházet ve tvaru úzkého proužku. Příznaky mohou být i nadýmání, pocit plnosti, křeče, častý a bolestivý odchod větrů nebo časté nucení na stolici.

Přečtěte si
Uživatel_5297709
12. 10. 2023 • 17:03

Potom jeste dve ockovani ! Nevim jestli tato ockovani orispela k zhorseni jeho zdravotnimu stavu . Objevily se mnohocetne metastazy dalsi lecba nepomahala.syn trpel velkymi bolestmi nakonec te nemoci podlehl

Uživatel_5297709
12. 10. 2023 • 16:52

Muj syn byl.vysetren na kolokopii kde mu byl nalezen l zhoubny nador tlusteho streva .Dle lekare za 5min 12.Podstoupil operaci nasledne chemoterapii pri ktere mu nebylo dobre ,ale nakonec se stav upravil tak ze chodil do zamestnani na zkrácený uvazek vypadal.dobre az po nejakem case se mu zdravi opet zhorsilo ani biologicka lecba nepomahala stale doufal,ze se to urovna .Tesne pred operaci se musel podrobit ockovani na covid jak by nemohl byt ockovan

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.