Průlom v léčbě rakoviny! Spása pro ženy předurčené k záhubě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Průlom v léčbě rakoviny! Spása pro ženy předurčené k záhubě

Začátek konce hororové nemoci?
Začátek konce hororové nemoci? (﷯Foto Profimedia.cz)

Jsou na vrcholu síly, a přesto jsou nejrizikovější skupinou předurčenou k záhubě. Řeč je o ženách ve věku 35-45 let. Právě ty tvoří nejpočetnější skupinu pacientek s rakovinou děložního čípku. Teď pro ně ale lékaři mají konečně dobrou zprávu: Průlom v léčení!

Jen v Česku uslyší každý rok 900 žen od svého lékaře zprávu, že onemocněly tímto typem rakoviny. Na celém světě každý rok nemoc nově diagnostikují u 600 tisíc žen a každoročně registrují také 340 000 úmrtí (2020, zdroj: WHO), zejména v těch nejchudších částech světa. Těm všem teď svitla jiskřička naděje, stejně jako všem potenciálním pacientkám: Výsledky už 10 let trvajícího výzkumu lékařů z University College London na vzorku 500 pacientek z Británie, Itálie, Brazílie, Mexika a Indie vykazují až překvapivě pozitivní čísla. Spojením krátkého cyklu indukční chemoterapie s novým lékem a chemoradiací (kombinace chemoterapie a radioterapie) se podařilo docílit, že 5 let od diagnózy přežilo hned 80 % pacientek a u 73 % z nich se rakovina nevrátila ani nerozšířila.

Začátek konce hororové nemoci?

„To je největší průlom ve výzkumu této nemoci za posledních 20 let!“ uvádí vedoucí výzkumná pracovnice dr. Mary McCormacková. Úmrtnost do pěti leti let byla tak o 39 % nežší než u pacientek léčených standardními postupy! Použitá chemoterapika jsou navíc dostupná a levná, čili vědci předpokládají relativně rychlé začleněné nové léčebné metody do běžné praxe.

Víte, že...

...rakovina děložního čípku vzniká jako následek nákazy lidským papilomavirem (HPV) přenosným pohlavním stykem. Proti té je možné se nechat očkovat, což v ČR hradí pojišťovny dívkám a chlapcům ve věku 13 – 14 let.

Německý Biontech: Likvidujeme nádory

Způsob, jak přemoci zboubné bujení vymýšlejí mozky po celém světě. Úspěchem se chlubí také německá laboratoř Biontech, která jako první přinesla vakcínu proti koronaviru. Tu odvodila právě z jejich letitého výzkumu rakoviny a technologii mRNA dál dopilovává tak, aby vakcína dokázala útočit na nádorové buňky. Princip? Z krve pacienta odfiltují bílé krvinky (leukocyty zodpovědné za imunitu těla), z těch dál extrahují tzv. T-buňky a dovybavené otzv. CAR receptory (chimerní antigenní receptory) je infuzí vrátí do těla pacienta. Tam pak dokáží identifikovat nádorové buňky a nasměrovat obranný systém těla právě proti nim. „Hned u 95 procent účastníků se rakovina po očkovacím režimu stabilizovala a přestala postupovat, u 59 procent se nádory po dvou dávkách zmešily o třetinu,“ uvedli vědci z Biontech.

Nová léčba rakoviny děložního čípku by mohla snížit úmrtnost až o 40%.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.