Pavel Čihař (68) z Držkové: Přežil leukemii a postavil kapličku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pavel Čihař (68) z Držkové: Přežil leukemii a postavil kapličku

Pavel Čihař (68) z Držkové plní slib za uzdravení
Pavel Čihař (68) z Držkové plní slib za uzdravení (Foto Aha! - Slávka Červená)

Malé muzeum v přírodě připomíná okolí domu Pavla Čihaře (68) v Držkové na Zlínsku. Bydlí ve 173 let staré dřevěnici, okolo má historické sušárny, orloj i kapličku. Postavil je jako poděkování za to, že si ho nevzala zubatá.

„Tátu (†83) i bratra (†60) zabila leukemie. Já ji v roce 2008 dostal také. Podstoupil jsem transplantaci kostní dřeně a prohlásil jsem, že pokud přežiju, postavím kapličku – a zatím jsem tady. Je to poděkování Panně Marii Svatohostýnské za uzdravení,“ svěřil se. V době, kdy mu bylo nejhůře, skupina blízkých podnikla pouť na Svatý Hostýn. „Modlila se za mě a byla vyslyšena. Kapličku s bání jsem vytvořil ze zchátralé sýpky ze Všeminy,“ pokračoval. Každý víkend a o svátcích ve 12 a 18 hodin zvoní.

Práce se dřevem předků se mu zalíbila, když se vrátil z vojny. „Kamarád rozebral ve Vlčkové starou chalupu a znovu ji složil v Držkové. Já mu pomáhal. A začalo ve mně klíčit: Když on, proč ne i já. Podařilo se mi získat v Jasenné památkově chráněnou chaloupku, která překážela silnici. Všechny desky a trámy jsem označil, stavbu rozebral a znovu postavil tady. Trvalo to čtyři roky,“ vyprávěl. V roce 2002 se do ní přestěhoval z paneláku ve Zlíně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.