Rakovina z aspartamu? Ministr zdravotnictví šel s pravdou ven | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rakovina z aspartamu? Ministr zdravotnictví šel s pravdou ven

Aspartam je třeba i ve žvýkačkách bez cukru.
Aspartam je třeba i ve žvýkačkách bez cukru. (Foto Aha! – Robert Klejch )

Je známý jako náhražka cukru. Aspartam, který obsahují nízkoenergetické nápoje jako Coca Cola Zero či žvýkačky, včera Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila na seznam možných rakovinotvorných látek.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která spadá pod WHO, zařadila sladidlo na seznam 2B. Mezi zhruba třemi stovkami položek jsou například kyselina kávová, aloe pravá, práce v textilním průmyslu či povolání hasiče. Podle amerického odborníka na rakovinu Paula Pharoaha a českých expertů by však veřejnost neměla být znepokojena nebezpečím vzniku onemocnění u chemických látek zařazených do této skupiny. Vliv aspartamu na vznik rakoviny by měly objasnit další vědecké výzkumy. „Nedoporučujeme spotřebitelům, aby zcela zastavili příjem. Pokud se rozhodují, zda se napít koly ochucené aspartamem, či cukrem, tak by měli zvážit ještě třetí možnost – napít se vody,“ uvedl představitel WHO Francesco Branca.

Aspartam je obsažen v nizkoenergetických nápojích...

Vlastimil Válek: Eliminují minimální riziko

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (63, TOP 09) není v Česku žádný produkt, který by měl vyšší obsah aspartamu, než 40 mg/kg váhy spotřebitele. „Nejde ani o to, že by existovalo nějaké obrovské riziko, ale o to, aby ani minimální riziko nenastalo, proto jsme vždycky daleko opatrnější a přísnější,“ vysvětluje ministr. „V praktickém dopadu to nebude znamenat pro českého občana naprosto nic, ale tento produkt bude více sledován a hlídán,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a prezident České lékárnické komory Aleš Krebs v pořadu Otázky Václava Moravce

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.