Dominička (4) vyrůstá jen s tátou: Maminka (†31) zemřela na rakovinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dominička (4) vyrůstá jen s tátou: Maminka (†31) zemřela na rakovinu

Míša svou rodinu opustila v pouhých 31 letech.
Míša svou rodinu opustila v pouhých 31 letech. (archiv Michala Paláta)

Jsou jí teprve čtyři, přesto musí vyrůstat bez milované maminky. Dominičku z Rýmařova vychovává jen tatínek, máma Míša letos v březnu v 31 letech podlehla velmi agresivní formě rakoviny.

Trápení tříčlenné rodiny začalo před 14 měsíci, kdy se Míše udělala malá bulka na krku, která se postupem času zvětšovala a začala způsobovat ztrátu hlasu. Následovala řada vyšetření. Diagnóza zněla: Jde o zhoubný nádor, takzvaný malobuněčný karcinom. „Nešel chirurgicky odstranit. Čím je člověk mladší, tím má nádor více sil,“ popisuje táta Dominičky Michal Palát. Zpočátku přitom vše vypadlo poměrně nadějně. Série chemoterapií a ozařování se zdála být úspěšná. Míša se mohla opět začít věnovat naplno dceři, a jelikož milovala práci s dětmi, udělala si kurz asistentky pedagoga. Nemoc se ale bohužel krátce na to vrátila a léčba začala nanovo. Už ale nepomohla.

„Byl jsem i na konzultaci v Brně v Masarykově onkologickém ústavu, tam mi však řekli to samé, co v Olomouci, tedy že Míše už není jak pomoci, že na tento druh rakoviny není lék,“ přiznává smutně pan Michal. Společně přesto bojovali a snili o uzdravení až do posledního dne. „I když už jsem věděl, že se blíží konec, nevzdávali jsme to. Míša plánovala spoustu věcí, které ještě spolu jako rodina prožijeme. Myslím si, že i když taky už tušila, co se stane, tak se až do poslední chvíle nevzdávala,“ vzpomíná na těžké okamžiky.

Nevoďte ji sem

S maminkou se Dominička nerozloučila, rodiče ji nechtěli vystavovat neúprosné situaci v nemocnici, kde Míša trávila poslední měsíc života. „Nechtěli jsme tam Dominičku vodit, jak si to přála i Míša. Chtěli jsme, aby si maminku pamatovala tak krásnou, jako byla. Myslím si, že kdyby ji viděla, tak by jí to mohlo hodně ublížit,“ přemýšlí Michal, který vše konzultoval i s dětskou psycholožkou, protože holčička je už tak velmi uzavřená.

Dívá se z nebe

Dcerce Michal vysvětlil, že se na ně maminka teď dívá z nebe... „Nějak to vnímá, je to i tím, že v takové situaci žila rok, kdy maminka byla chvíli doma, pak zase ne, protože byla u paní doktorky,“ popisuje. S péčí o dcerku mu naštěstí pomáhá rodina. „Pracuji vždy zhruba od půl sedmé do půl čtvrté. To je tak časově na hraně, abych Dominičku stihl vyzvednout ze školky. Velké díky patří rodině, že mi s ní pomáhají,“ uzavírá táta, který založil na dobročinné platformě Donio finanční sbírku. „Míša si přála, aby měla Dominička v budoucnu to nejlepší možné vzdělání. Dělala vše pro to, aby byla šťastná a měla vše, co potřebuje, protože ona sama to v životě neměla jednoduché. Vybrané finance by pomohly tento sen splnit,“ dodává.

Co je malobuněčný karcinom

Malobuněčný karcinom je označení pro méně častý a značně agresivní formu zhoubného nádoru. V drtivé většině případů jej nalezneme v plicích. Může ale vzácně vznikat i v jiných tkáních. Rychle se šíří a časněji vytváří vzdálené metastázy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.