Porazil leukemii a odstartoval unikátní akci: Veselé polštářky uzdravují děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Porazil leukemii a odstartoval unikátní akci: Veselé polštářky uzdravují děti!

Adam se svou maminkou.
Adam se svou maminkou. (Foto Aha! – Helena Lacinová, archiv Ivety Hlobilové)

Polštářek s veselým motivem. Vcelku obyčejná věc. Dětem s poruchou krvetvorby, když nastoupí léčbu v Nemocnici Motol, ale zlepšuje pohodu na izolovaném pokoji. Adam (15) ze Znojma by mohl vyprávět. Ten svůj všude vozil i dlouhá léta po ukončení léčby.

Adamův příběh se začal psát před sedmi lety. Tehdy na něm maminka Iveta Hlobilová (51) začala pozorovat únavu. „Dětská lékařka mu napsala antibiotika. Ta nezabrala. Adam byl stále unavenější. Až následný rozbor krve potvrdil leukemii,“ vypráví Aha! hochova maminka.

Spása v Motole

Adam podstoupil chemoterapii, ale ta nezabrala. Život mu zachránila až transplantace kostní dřeně na Klinice dětské hematologie a onkologie transplantační jednotky Nemocnice Motol. V roce 2016 se Adam a jeho rodina dozvěděli radostnou novinu. Kluk je zdravý. „Jezdíme pořád na kontroly. Doufám, že nemoc se už nevrátí,“ věří Iveta s tím, že má pocit, že štěstí, které je potkalo, musí vracet, a stále vymýšlí akce na podporu dárcovství kostní dřeně. Jednou z aktivit bylo i šití veselých polštářků s dalšími ženami. „Adam totiž dostal při dlouhodobém pobytu v nemocnici polštářek. Ten s sebou všude vozil i dlouhá léta po ukončení léčby,“ prozrazuje.

Předaná štafeta

„My už polštářky ale nešijeme, na moji výzvu k šití tehdy reagovaly ženy z Litvínova. Ty to převzaly. Jsem ráda, že šití polštářků pokračuje a ty dělají radost dalším dětem, které bojují s vážnou nemocí,“ usmívá se paní Iveta, která pořádá další akce na podporu dárcovství kostní dřeně.

Pozvánka na sobotu

Vinaři jdou na dřeň je sobotní akce, která se koná ve Znojmě od 10 do 19 hodin v Hradní ulici (naproti Znojemskému pivovaru). Na místě bude možné zapsat se do českého národního registru dárců dřeně. Akce je spojena s ukázkou tvorby šperkařek z celého Česka.

Bohulibá činnost

„Každé dítě, které k nám nastoupí, si může polštářek vybrat. Zlepšuje to jeho pohodu při léčení a provází ho po celou dobu. Polštářky od nás jsou čisté a bezpečnější, než kdyby na izolaci měly hračky z domova. Ty by bylo obtížné sterilizovat,“ řekl profesor Petr Sedláček, vedoucí lékař transplantační jednotky dětské kliniky hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol. Dodal, že na druhou stranu ženám, které polštářky pro nemocnici šijí, přináší vnitřní pocit, že dělají něco bohulibého.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.